Predložen pritvor za 8 osoba osumnjičenih u akciji ˝Global˝

Tužilaštvo BiH je, nakon ispitivanja osumnjičenih osoba, uputilo prijedlog za određivanje mjere pritvora za ukupno osam osoba lišenih slobode u akciji “Global”.

Prijedlog pritvora od 30 dana upućen je za osumnjičene: – Dragišu Brnića, rođenog 16.05.1959. godine u Kotor Varoši, nastanjenog u Banja Luci, državljanina BiH, Nevena Stanića, rođenog 08.10.1980. godine u Kotor Varoši, sa prebivalištem u Sloveniji, državljanina Republike Slovenije i BiH, Duška Spasojevića, rođenog 05.06.1983. godine u Prnjavoru, sa prebivalištem u Laktašima, državljanina BiH, Edina Dugalića, rođenog 22.01.1968. godine u Sarajevu, gdje je i nastanjen, državljanina BiH.

Mjera pritvora predložena je i za Milana Kostića, rođenog 25.11.1980. godine u Sarajevu, gdje je i nastanjen, državljanina BiH, Mirsada Čukurije, rođenog 28.11.1978. godine u Sarajevu, gdje je i nastanjen, državljanina BiH, Krstana Ninkovića , rođenog 18.01.1954. godine, nastanjenog u Banja Luci, državljanina Kraljevine Holandije i BiH, i Zdravka Dikića, rođenog 15.01.1953. godine u Hazićima, nastanjenog u Banja Luci, državljanina BiH i Republike Srbije.

Ove osobe su osumnjičene da su počinile krivično djelo organizirani kriminal iz člana 250. u vezi sa krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama iz člana 195. KZ-a BiH.

Mjera pritvora je predložena iz razloga definisanih u članu 132. tačkama a), b), c) i d) ZKP-a BiH, odnosno zbog opasnosti od bjekstva, zbog bojazni da bi osumnjičeni boravkom na slobodi, u nastojanju da ometu i onemoguće vođenje krivičnog postupka protiv njih, uništili ili sakrili dokaze i tragove važne za krivični postupak, te izvršili uticaj na svjedoke i saučesnike, ali i zbog opravdane sumnje da bi osumnjičeni, ukoliko bi se našli na slobodi, mogli ponovo izvršiti neko od krivičnih djela koja im se stavljaju na teret, te opštih okolnosti izvršenja krivičnog djela koje su izazvale uznemirenje javnosti u BiH.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa partnerskim policijskim agencijama, nastavlja istragu u ovom predmetu, saopćeno je iz ovog tužilaštva.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*