Vijeće ministara BiH utvrdilo Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji

Vijeće ministara BiH utvrdilo je većinom glasova Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji Bosne i Hercegovine (OSABiH), čime se provodi Odluka Ustavnog suda BiH.
Izmjenom Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji Bosne i Hercegovine, koji je predložilo Ministarstvo sigurnosti, propisuje se sadržaj pisanog zahtjeva u vezi s tajnim prikupljanjem podataka za koje je potrebno sudsko ovlaštenje i uvodi ograničenje ukupnog trajanja ove mjere.

Prema izmjenama zakona, nalog može biti odobren za period do 60 dana, a u slučaju potrebe za produženjem mjera, na pisani obrazloženi prijedlog generalnog direktora, sudija može produžiti važnost naloga na dodatne periode od po 30 dana, s tim da odobrene mjere mogu trajati ukupno najduže 48 mjeseci.

Prijedlog zakona bit će upućen u hitnu parlamentarnu proceduru.

Ustavni sud BiH prošle je godine prihvatio apelaciju aktuelne predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjane Krišto i proglasio neustavnim tri odredbe člana 78. Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji.

Tada je neustavnim oglašeno i više odredbi Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine, koji nije razmatran na današnjoj sjednici zbog značajnih primjedbi koje su pristigle na ovaj nacrt zakona.

Državna garancija za izgradnju autoceste Banja Luka – Doboj
Vijeće ministara je donijelo Odluku o odobravanju izdavanja dodatne državne garancije po Ugovoru o amandmanu broj 2 na Ugovor o kreditu od 26. aprila 2012. godine između Javnog preduzeća „Autoputevi Republike Srpske“ Banja Luka i Evropske banke za obnovu i razvoj (Banja Luka – Doboj – faza I).

Radi se o garanciji BiH za dodatni kredit Evropske banke za obnovu i razvoj Javnom preduzeću Autoputevi Republike Srpske d.o.o. u iznosu 10 miliona eura, uz podgaranciju Republike Srpske.

Izgradnja autoceste Zenica sjever i tunela Zenica na koridoru V-c
Utvrđen je Prijedlog ugovora o finansiranju (Koridor V-c Zenica Sjever) između Bosne i Hercegovine i Evropske investicijske banke (EIB), vrijedan 50 miliona eura.

Projekt se odnosi na izgradnju nove dionice autoceste duge 2,8 km, planirane brzine od 120 km/h, sa 2×2 trake i zasebnim 9.20 metara širokim kolnicima, uključujući i tunel dug 2,4 km i pripadajuću strukturu između Ponirka i Vraca u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine.

Riječ je o dionici autoceste u Zeničko-dobojskom kantonu na Panevropskom koridoru V-c koji povezuje Mađarsku i Hrvatsku s Bosnom i Hercegovinom.
Rok otplate kredita je 25 godina, uključujući šest godina grejs perioda, s alokacijom na Federaciju BiH.

Ukupna vrijednost projekta je 101 milion eura, od čega kredit EIB-a iznosi 50 miliona eura, kredit EBRD-a 26 miliona eura, investicijski grant WBIF-a l5,9 miliona, a vlastita sredstva Federacije BiH i JP Autoceste 9,1 miliona eura.

Provesti aktivnosti na izradi strategije zapošljavanja
Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju o provedenim aktivnostima na izradi strategije zapošljavanja u Bosni i Hercegovini za naredni četverogodišnji period.

Ministarstvo civilnih poslova zaduženo je da, s ciljem odobravanja korištenja finansijske podrške u okviru programa pretpristupne pomoći IPA II, bez odgađanja nastavi aktivnosti na izradi nacrta strategije zapošljavanja u Bosni i Hercegovini za period 2018. – 2021. godine.

Vijeće ministara poziva nadležna ministarstva Republike Srpske da učestvuju u izradi nacrta strategije zapošljavanja u Bosni i Hercegovini.

Evropska komisija je ranije obavijestila nadležna ministarstva u BiH da očekuje zaprimanje nacrta strategije zapošljavanja za cijelu zemlju.

Daljnjim kašnjenjem u usvajanju strateškog dokumenta, Bosna i Hercegovina rizikuje gubitak između 20 i 30 miliona eura IPA pomoći za ovu oblast.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*