Oružane snage BiH i civilne zaštite u pripravnosti zbog dolaska vodenog vala na Savi

Zbog dostignutih nivoa vodostaja Save na vodomjernim stanicama Slavonski Brod i Slavonski Šamac na poplavnom području Odžačke posavine na snazi su mjere vanredne odbrane od poplava, dok se u Srednjoj posavini provode mjere redovne odbrane od poplava. Oružane snage BiH i civilne zaštite su u pripravnosti.

Mjere aktivne odbrane od poplava se provode u skladu s Federalnim operativnim planom odbrane od poplava (FOP).

Kako je saopćeno iz Federalne uprave civilne zaštite, shodno prognoziranim hidrometeorološkim prilikama na vodnom području rijeke Save u Federaciji BiH, očekuje se dodatno povećanje vodostaja na ovom dijelu toka rijeke Save. Maksimalna vrijednost vodostaja na rijeci Savi očekuje se u naredna dva dana.
Vodostaj rijeke Save je u porastu duž cijelog toka kroz Posavski kanton.

“Kantonalni štab civilne zaštite Posavskog kantona na vanrednoj sjednici održanoj 19. marta 2018. godine, donio je zaključak o potrebi stavljanja u pripravnost pripadnika OS BiH, iz sastava 6. Pješadijske brigade, smještene u kasarni Bukova Greda, u općini Orašje. Na osnovu toga upućen je zahtjev za pomoć OS BiH da, u slučaju pogoršanja situacije na navedenim područjima, budu u mogućnosti da na vrijeme i adekvatno odgovore na prirodnu nesreću u saradnji sa civilnim strukturama. Također, u stanju pune pripravnosti nalaze se i uposlenici Federalne uprave civilne zaštite”, kazali su iz FUCZ-a.

Agencija za vodno područje rijeke Save Sarajevo nastavlja vršiti pojačano praćenje vodostaja na svim vodotocima na vodnom području rijeke Save u Federaciji BiH.

FUCZ je poslao i dvije pumpe koje crpe 20.000 litara u minuti te dva tima koja će pomoći na terenu.

Iz Uprave civilne zaštite Republike Srpske saopćeno je kako je u Bosanskoj Dubici, Gradiški i Srpcu nivo Save iznad kote vanredne odbrane od poplave. U naseljima Bosanski Kobaš, Gaj i Bajinci u općini Srbac zaplavljeno je nekoliko kuća. U Gradiški se Sava izlila na nebranjena poljoprivredna zemljišta.

“Pripadnici civilne zaštite obilaze stanovništvo i izvršavaju svoje zadatke. U Bosanskoj Dubici Sava se izlila na nebranjeno, nenastanjeno područje. Na obodnom kanalu Rakovica vrši se utvrđivanje nasipa. Do sada je nasuto 2.500 kubnih metara odgovarajućeg materijala. U Brodu zbog povećanog vodostaja Save na snazi je vanredna odbrana od poplave. U Šamcu je Sava u porastu ispod kote vanredne odbrane od poplave”, kažu iz RUCZ RS.

JU Vode Srpske danas su uvele redovne mjere odbrane od poplave na području Bijeljine zbog vodostaja Save na Rači.

Vodeni val dolazi iz pravca Hrvatske gdje je proglašena vanredna situacija u mjestima gdje se Sava izlila.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*