Vlada TK: Javni poziv za Business start up fond za mlade

Vlada Tuzlanskog kantona je  danas prihvatila Program “Business start up fond za mlade s područja Tuzlanskog kantona“, čiji je osnovni cilj doprinijeti privrednom razvoju TK-a kroz omogućavanje uvjeta za samozapošljavanje mladih i podizanje poduzetničkog duha na području Tuzlanskog kantona.

Ovaj projekt će Ministarstvo razvoja i poduzetništva realizovati u saradnji s Projektom zapošljavanja mladih u BiH – YEP (Youth Employment Project) koji podržava Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC) i Udruženjem za razvoj NERDA.

– Ciljnu grupu čine mladi ljudi  od 18 do -35 godina s područja TK-a koji žele pokrenuti vlastiti biznis i trebaju podršku u tom procesu. Programom će biti obuhvaćeno najmanje 100 učesnika koji će pohađati poslovnu edukaciju s posebnim naglaskom na izradu poslovnog plana. Najmanje 20 finalnih korisnika dobit će priliku da koriste beskamatna kreditna sredstva do 15.000 KM uz garanciju – kolateral od 100 posto iznosa kredita, dok bi se i korisnicima u okviru Programa pokrili ili sufinansirali i troškovi registracije poslovnog poduhvata bilo da se radi o obrtu ili privrednom društvu – rekla je stručna saradnica za informacionu podršku MSP sektoru i obrtu Erna Sulejmanović,

U okviru ovog projekta planiran je, kako je izvijestila, i odabir triju najboljih poslovnih ideja za korisnike  od 18 do 30 godina, prema utvrđenim kriterijima od Projekta zapošljavanja mladih u BiH (YEP), Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC) i osiguranje grantova od po 3.000 KM za tri najbolja poslovna plana.

Za potrebe “Business start up fonda za mlade s područja Tuzlanskog kantona“ planirano je da Vlada TK-a s ESCROW računa izdvoji sredstva od 200.000 KM kao uvećanje depozita u Garantnom fondu NERDA.

S druge strane SBERBANK BH d.d. je za potrebe ovog projekta odobrila multiplikator 1,5, što znači da je ukupni kreditni potencijal za potrebe kreditiranja korisnika subvencioniranih kreditnih sredstava 300.000 KM.

Vlada TK-a je dala saglasnost na tekst Memoranduma o razumijevanju i saradnji u realizaciji Programa “Business start up fond za mlade s područja Tuzlanskog kantona“ koji će potpisati predstavnici Vlade TK-a i GOPA predstavništvo u BiH – Projekt zapošljavanja mladih (YEP), koji podržava švajcarska ambasada/Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC).

Javni poziv za ovaj program bit će raspisan tokom tekućeg mjeseca.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*