Vučić nakon situacije na Kosovu: Brutalna provokacija

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučičć izjavio je večeras da je incident koji se desio na Kosovu i Metohiji, “brutalna provokacija, čin bezumlja i najteži kriminalni akt koji su prištinske vlasti sprovele na Kosovu i Metohiji”.

Vučić je nakon održane sjednice Saveta za nacionalnu bezbednost kazao da je “ta akcija prištinske vlasti očigledno podržana od pojedinih zemalja.”

On je u obraćanju javnosti istakao da je Srbija ispoštovala sve procedure, kao i da su nadležne institucije Kosova obaviještene na vrijeme o posjeti Marka Djurića kao i Nikole Selakovića.

“Meni je kao predsedniku potrebno da 72 časa unapred obavestim da dolazim na Kosovo i Metohiju, a za Marka kao glavnog pregvarača je potrebno 24 časa”, kazao je predsjednik Srbije.

On je istakao da zvaničnici Srbije od Kosova ne traže “dozvolu za ulazak, već ih obaveštavaju o dolasku na KiM”.

“Đurić je u skladu sa sporazumima koje smo potpisali sa Prištinom tri puta pre vremena uputio obaveštenje o svom dolasku na Kosovo i Metohiju, a odgovor nije stigao”, kazao je Vučić i dodao da je odgovor stigao tek poslije trećeg puta odnosno pred ponoć.

Prema njegovim riječima, pred ponoć, 25. marta je stigao odgovor Prištine da “zato što nije na vreme podneto, oni nisu u stanju da pozitivno da odgovore na zahtev”.

“Ovo nije zahtev nego obaveštenje, nema šta ti da odgovaraš pozivitno ili negativno, plus lažu da nije na vreme”, rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić rekao je večeras u Beogradu da Albanci nemaju namjeru da formiraju Zajednicu srpskih opština.

“Albanci lažu o Zajednici srpskih opština, lažu i oni koji ih podržavaju. Oni nemaju taj plan, nego da to bude nevladina organizacija, da to mora da bude u skladu s njihovim ustavom”, rekao je Vučić poslije sastanka Saveta za nacionalnu bezbednost, sazvanog zbog hapšenja direktora vladine Kancelarije za KiM Marka Đurića u Kosovskoj Mitrovici.

Vučić je rekao da nije slučajno što su kosovski zvaničnici baš danas počeli da govore o osnivanju ZSO.

Prema njegovim riječima na ZSO će se “čekati godinama”.

“Njima to ne pada na pamet, a ni onima koji ih podržavaju i danas ćute”, izjavio je Vučić.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*