UNICEF: Dva miliona djece u Jemenu ne ide u školu

Gotovo milion djece napustilo je školu od kad su eskalirali sukobi u Jemenu u martu 2015. godine čime se povećalo na dva miliona broj djece u toj zemlji koji ne idu u školu, proizilazi iz studije UNICEF-a objavljene danas.

Blizu tri četvrine nastavnika u javnim školama nisu dobili platu više od godinu dana čime se ozbiljno dovodi u pitanje obrazovanje dodatnih 4,5 miliona djece, naveo je Fond UN za djecu.

“Cijela generacija djece u Jemenu suočena je mračnom budućnošću zbog ograničenog ili nepostojećeg pristupa obrazovanju”, rekla je Meriksel Rellano, predstavnica UNICEF-a u Jemenu.

Prema studiji “If Not In School” (Ako nisu u školi) više od 2.500 škola ne rade, od tog broja dvije trećine su oštećene u napadima, 27 posto je zatvoreno, a sedam posto se koristi za vojne svrhe ili kao smještaj za raseljene. Tu se još i ne pominje rizik kroz koji prolaze djeca na putu do škole zbog borbi.

Nedostatak pristupa obrazovanju navodi djecu i porodice na opasne alternative, uključujući rani brak, dječji rad i regrutovanje djece kao boraca.

UNICEF je objavio i druge cifre:

– Najmanje 2.419 djece regrutovano je u borbama od marta 2015. godine

– Istraga sprovedena 2016. u šest jemenskih provincija pokazala je da je gotovo tri četvrtine žena bilo udato prije 18. godine, a gotovo polovina je bilo udato prije 15. godine.

– 78 posto Jemenaca živi u siromaštvu

– 1,8 miliona djece mlađih od pet godina i 1,1 milion trudnica ili dojilja pati od teške neuhranjenosti, što je porast od 128 posto od kraja 2014. godine

– Šesnaest miliona Jemenaca, odnosno gotovo 8,2 miliona djece ima potrebe za humanitarnom pomoću.

(Beta/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*