U FBiH stupio na snagu novi Zakon o prekršajima

Novi Zakon o prekršajima koji je usvojio Parlament Federacije Bosne i Hercegovine stupio je na snagu 14. augusta, saopćeno je danas iz Federalnog ministarstva pravde.

 Zakon je objavljen u “Službenim novinama Federacije BiH”, broj 63/14.

Ciljevi donošenja novog Zakona o prekršajima nisu isključivo represivnog karaktera, nego trebaju imati i određeni preventivni uticaj u smislu povećanja javnog reda, sigurnosti saobraćaja, smanjenja rada nacrno, povećanja fiskalne discipline, te stabilnosti penzionih i drugih javnih fondova.

U protekle tri sedmice od stupanja na snagu novog zakona, Federalno ministarstvo pravde je poduzelo niz aktivnosti na stvaranju potrebnih pretpostavki za početak primjene ovog vrlo važnog zakonskog propisa koji je donio nekoliko novina u prekršajnom postupku.

Zahvaljući koordinaciji rada većeg broja institucija stvoreni su svi potrebni preduvjeti za punu primjenu ovog vrlo važnog zakona koji je dio tzv. “seta antikorupcijskih zakona” koje je utvrdila Vlada Federacije BiH.

Novim Zakonom o prekršajima povećan je opći raspon novčanih kazni, koje se sada kreću do 10.000 KM za fizičke osobe do 20.000 za odgovorne osobe u pravnim osobama, te do 200.000 KM za pravne osobe, što će se detaljno propisati unutar posebnih zakona koji predviđaju novčano kažnjavanje za kršenje tih propisa.

S druge strane, ovim zakonom se  prvi put uvodi mogućnost oslobađanja od plaćanja polovine novčane kazne ukoliko se u zakonom propisanom roku od osam dana plati 50 posto novčane kazne izrečene prekršajnim nalogom.

Očekuje se da ovakvo zakonsko rješenje, koje postoji u većini razvijenih država, poveća stepen naplate novčanih kazni izrečenih prekršajnim nalogom, za koje se u ovom trenutku procjenjuje da se radi o više od 100 miliona KM neuplaćenih kazni u cijeloj BiH.

Ta sredstva su trebala biti u budžetima iz kojih se finansiraju školstvo, zdravstvo i druge socijalne usluge.

Izricanje zaštitnih mjera kao što su kazneni poeni i oduzimanje vozačke dozvole ne podliježu bilo kakvim olakšicama po novom zakonu.

Novim zakonom predviđeni su dodatni instrumenti naplate novčanih kazni i smanjenja zloupotreba, kao što je zabrana registracije motornog vozila, izdavanja i produženja vozačke dozvole, učešća na tenderima, promjene vlasništva motornog vozila, prinudna naplata blokiranjem računa i dr. kojima će se, kako u resornom ministarstvu vjeruju, također, povećati naplativnost novčanih kazni.

– Koristimo se prilikom da zahvalimo svim partnerskim institucijama koje su u vrlo brzom roku poduzele vrlo značajne aktivnosti kako bi se novi Zakon o prekršajima mogao u punom kapacitetu primjenjivati u praksi. Istovremeno, pozivamo građane i pravne subjekte da se upoznaju o odredbama novog propisa, kako bi znali koja prava i obaveze imaju u prekršajnom postupku – navodi Federalno ministarstvo pravde u saopćenju za javnost.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*