Kitovi zalutali u Jadransko more: Prijeti im opasnost od nasukavanja

Uposlenici Pomorske policije iz Šibenika u redovnoj ophodnji brodom snimili su danas pet ulješura (Physeter macrocephalus) u području oko šibenskih otoka.

Ulješure su prije nekoliko dana opažene i pored otoka Visa. S obzirom na to da se radi o životinjama koje inače obitavaju u područjima velikih dubina, u slučaju ulaska u kanale između jadranskih otoka prijeti im opasnost od nasukavanja i ugibanje, javljeno je iz Instituta Plavi svijet.

U ovu grupu spadaju i dobri dupini. Ulješure žive u svim morima i okeanima svijeta osim u polarnim područjima, a hrane se uglavnom velikim glavonošcima koje love na dubinama i od preko jednog kilometra. Boja im je sivo-crna, a mogu imati bijele mrlje po trbuhu i oko usta. Odrasli mužjaci mogu doseći i do 20 metara i težiti preko 60 tona, dok su ženke manje. Mogu živjeti i preko 60 godina, a žive u društvenim grupama od pet do 15 životinja u kojima se nalaze ženke i mladunci, dok mužjaci žive uglavnom sami.

Prema dostupnim podacima populacija koja živi u Sredozemlju genetički se razlikuje od najbliže populacije u Atlantiku što upućuje na svojevrsnu izolaciju. Ulješure u Sredozemlju ugrožene su zbog zaplitanja u ribarske mreže te zbog sudara s brodovima. Posebnu opasnost predstavljaju i snažni izvori buke pod morem, seizmička istraživanje te sonari niske frekvencije koje koristi vojska, a koji mogu uzrokovati smrtnost i ozljeđivanje.

Povremeno pojavljivanje u Jadranu često završi nasukavanjem

Posljednje masovno nasukavanje ulješura dogodilo se tokom jutra 2009. na južnom dijelu talijanske obale Jadrana, a jedino dokumentirano masovno nasukavanje u hrvatskom dijelu Jadrana dogodilo se 15. augusta 1853. kada se šest životinja nasukalo kod Novigrada u Istri. Dijelovi kostura tih ulješura završili su u muzejima u Trstu, Beču, Monaku i Berlinu. Kostur ulješure ulovljene 1895. između Lastova i Korčule čuva se u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju.

Prema procjeni populacija koja obitava u Sredozemnom moru broji manje od 2.500 jedinki te je status ove vrste u Sredozemlju “ugrožena” prema kriterijima Crvene liste Međunarodne unije za zaštitu prirode (IUCN). Stoga ovaj događaj zahtijeva dodatnu pozornost.

Uprkos svojoj veličini, ulješure su za ljude potpuno bezopasne, no s obzirom na to da su životinje vjerovatno uznemirene jer se nalaze u zatvorenom i plitkom prostoru, potreban je oprez.

(Index.hr, DEPO PORTAL)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*