Crnadak: Od Srbije zavisi naš odnos prema NATO-u

Sve odluke o MAP-u su donijeli funkcioneri SNSD-a i to nakon što je Srbija proglasila vojnu neutralnost, rekao je ministar vanjskih poslova BiH, Igor Crnadak, govoreći o odnosu BiH prema NATO-u.

Ponovio je već poznati stav, a to je da tek nakon što Srbija odredi svoj stav prema NATO-u, onda to treba učiniti i BiH:

“Sve dok Srbija ne bude članicom NATO-a, a pitanje je hoće li ikada biti, ni za nas neće biti prihvatljivo da BiH bude članicom ovog vojnog saveza”, podsjetio je Crnadak.

Govoreći o vanjskoj politici, mišljenja je da RS treba imati svoju viziju vanjske politike kao jedne vrste političke aktivnosti:

“Odnos RS-a prema svijetu vodi ka izolaciji i konfliktu. Ima odnose sa Namibijom, Osetijom i Abhazijom, dok je sa ostatkom svijeta u konfliktu. Na jačanju RS-a treba raditi mudro i strpljivo. Zahvaljujući mojim i aktivnostima Mladena Ivanića pozicija RS-a u međunarodnim odnosima je možda i najbolja od 1995. godine. Napravili bismo i više da smo imali podršku vlasti u RS-u”, tvrdi Crnadak.

Postojanje vizije vanjske politike, ne znači i postojanje separatističkih institucija, ukazao Crnadak. Pri tome je rekao da postojanje takve vizije se možda ne bi svidjelo Sarajevu.

Prema riječima Crnadka, Dodik je spreman žrtvovati i ono što je dobro za RS, samo kako se zasluge za to ne bi pripisale njemu ili nekome ko nije iz SNSD-a.

“23. februara je bila ministarska konferencija u Banjaluci. Konferenciju nije podržala Misija EU u BiH jer konferenciji nije prisustvovao Kosovo. Dakle, Kosovo nismo mogli pozvati jer ga BiH nije priznala. Dodik je također bojkotovao tu konferenciju i time stao na stranu Albanije, Kosova i Misije EU u BiH”, objašnjava Crnadak.

(RTV7/N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*