Reakcija Regionalne platforme za zagovaranje medijskih sloboda u povodu događaja na sjeveru Kosovske Mitrovice

Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara koja zastupa više od 8.000 članova, osuđuje najnovije incidente protiv medija i novinara tokom policijske intervencije na sjeveru Kosovske Mitrovice.

Incident se dogodio 26. marta kada je specijalna policijska jedinica – Regionalna operativna jedinica za podršku, u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice uhapsila zvaničnika Vlade Srbije Marka Đurića koji je, kako navodi kosovska vlada, ušao u zemlju bez prethodnog odobrenja vlasti u Prištini. Novinari su pratili sastanak Đurića i drugih zvaničnika sa građanima u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice kada je došlo do intervencije policije. Tokom intervencije, ROSU je koristila šok bombe i suzavac kako bi rastjerala gomilu koja je blokirala ulaz u zgradu u kojoj je održan sastanak. U haotičnoj situaciji, nekoliko novinara je povrijeđeno, a nekim medijima je oštećena oprema. Neki predstavnici medija napadnuti su i na drugim lokacijama.

Još jednom je očigledno da novinari i mediji rade u veoma opasnim okolnostima. Zbog toga Platforma ponovo izražava zabrinutost za bezbjednost novinara i insistira na tome da kosovske vlasti istraže policijsku akciju.Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*