Šesti Rotay plivački maraton u Tuzli

Plivački maraton ili „Swimarathon“ je tradicionalni projekat Rotaract Club Tuzla 99 koji se implementira šestu godinu zaredom. Sama ideja projekta, odnosno plivačkog maratona je pokrenuta od strane Rotary Club Grantham, nakon čega je prerasla u globalni projekat i postala dio „End Polio Now“ incijative.

Osnovni cilj ove kampanje jeste eradikacija dječije paralize tj. poliomijelitisa. Ovog oboljenja na našim prostorima već odavno nema, te su prošle godine zabilježeni slučajevi samo u Afganistanu, Pakistanu i Nigeriji. S obzirom da kampanja borbe protiv polia ulazi u svoju završnu fazu, klubje ovogodišnji Swimarathon odlučio i ove godine obilježiti, ali sa jednom drugom humanom notom.

Ovogodišnji plivački maraton je realizovan s ciljem prikupljanja sredstava koja će biti utrošena kako bi se obezbijedili bolji životni uvjeti za pripadnike populacije sa poteškoćama u psihičkom i fizičkom razvoju u Tuzli. Nažalost, veliki broj pripadnika ove populacije je primarno dječije dobi. Rotary zajednica nastoji da ispuni jedan od svojih osnovnih zadataka – poboljšanje kvalitete života  i kreiranje boljeg sutra.

Kao i prethodnih pet godina, Rotaract Club Tuzla ´99 je zajedno sa Interact Clubom Tuzla ´99, te pod okriljem Rotary Cluba Tuzla, održao plivački maraton koji je bio otvoren za sve zainteresovane učenike. U okviru ovogodišnjeg maratona, učešće su uzeli i pripadnici populacije sa poteškoćama u psihičkom i fizičkom razvoju. Također, ove godine su učešće uzeli i članovi Interact Club Sarajevo kao posebni gosti maratona.

(RTV7/Rotaract Club Tuzla 99)

 

 

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*