Izvještaj HRW-a: Izrael je proračunato ubijao Palestince na protestima u Gazi

Human Rights Watch (HRW) optužio je danas Izrael za “nezakonitu” primjenu pretjerane sile koju je prošle sedmice upotrijebio na masovnim palestinskim protestima, odgovorivši paljbom u kojoj je ubijeno 18 ljudi.

HRW je objavio izvještaj u kojemu ističe da – premda je bilo nasilja u petak za vrijeme protesta, poput bacanja kamenja i paljenja guma – nema dokaza da su demonstranti “ozbiljno prijetili” izraelskim vojnicima.

“Izraelski vojnici nisu samo upotrijebili pretjeranu silu, već su očito djelovali po zapovijedi da obave krvavi vojni odgovor palestinskim demonstrantima”, rekao je Erik Goldštajn (Eric Goldstein), zamjenik direktora HRW-a za Bliski istok.

“Rezultat toga su smrt i ranjavanje prosvjednika na drugoj strani granice koji nisu bili prijetnja po život”, dodao je.

Petak je bio najkrvaviji dan u toj obalnoj enklavi od rata između Izraela i Hamasa 2014. Prema ministarstvu zdravstva koje kontrolira Hamas, stotine ljudi zadobili su rane od metaka.

Izrael tvrdi da je pucao na “glavne pokretače” protesta.

Vojska kaže da su prosvjedi maska za islamističku skupinu Hamas koja kontrolira Pojas Gaze, da izvodi napade na izraelskoj granici.

Izraelski ministar odbrane odbio je pozive generalnog sekretara Antonia Guterresa i drugih na nezavisnu istragu o smrti demonstranata.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*