Članovi Predsjedništva BIH s Palmerom i Cormack o Izbornom zakonu

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za Evropu i Evroaziju Matthew Palmer i ambasadorica SAD-a u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack danas su se u odvojenim susretima sastali sa članovima Predsjedništva BIH.
Sastanak s Izetbegovićem

Na sastanku sa predsjedavjućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakirom Izetbegovićem sagovornici su razmijenili mišljenja o aktualnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i regiji.

– Predsjedavajući Izetbegović prenio je Palmeru i veleposlanici SAD-a u BiH Maureen Cormack stav da nova strategija Europskog povjerenstva za zapadni Balkan daje realnu mogućnost našoj zemlji da do 2025. godine ispuni uvjete za članstvo u EU, te da će primjena Strategije pozitivno utjecati na rješavanje otvorenih pitanja koja međusobno imaju zemlje u regiji.

Izetbegović je istaknuo da su izmjene izbornog zakonodavstva pitanje koje se tiče svih građana i političkih subjekata, te da su stoga provodiva i održiva samo ona rješenja za koja postoji široki konsenzus svih parlamentarnih stranaka, bez obzira da li su u poziciji ili opoziciji, kao i da bilo koje rješenje ne smije biti u suprotnosti s Ustavom FBiH.

Tokom razgovora istaknuta je kontinuirana podrška koju SAD daju Bosni i Hercegovini u provedbi reformi i uspostavi vladavine prava, kao i u ubrzanom ispunjavanju uvjeta za članstvo naše zemlje u euroatlantskim integracijama, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Sastanak s Čovićem

Teme razgovora s članom Predsjedništva BIH Draganom Čovićem bile su reforme i put Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji i NATO-u, navodi se u saopčenju.

Čović je informirao sagovornike o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, s naglaskom na euroatlantske integracione procese.

Na sastanku je razgovarano i o izmjenama Izbornog zakona u skladu s odlukama Ustavnog suda BiH i Evropskog suda za ljudska prava, kako bi se omogućili legitimni demokratski izbori i neometano funkcioniranje institucija vlasti na svim nivoima, navode iz Čovićevog ureda.

Dodaju da je naglašena neophodnost rješavanja tog pitanja u preostalom kratkom periodu do raspisivanja općih izbora u BiH, uz minimalne izmjene Izbornog zakona koje će zadovoljiti ustavne i međunarodne standarde, te unaprijediti ambijent za poduzimanje daljnjih reformskih aktivnosti u BiH.

Na kraju susreta Čović je pozdravio pojačanu zainteresiranost SAD-a za BiH i punu podršku očuvanju njene stabilnosti na temeljima Daytonskog mirovnog sporazuma, kao i u njemu sadržanih načela jednakosti i ravnopravnosti.

Sastanak s Ivanićem

Tokom sastanka s članom Predsjedništva BIH Mladenom Ivanićem je razgovarano o općim političkim i ekonomskim prilikama u BiH, s posebnim osvrtom na tekuće aktivnosti na izmjenama izbornog zakonodavstva.

– Ivanić je istakao da ima dosta rezervi u pogledu mogućnosti za postizanje dogovora, prvenstveno među političkim predstavnicima u Federaciji BiH. On je također istakao da postoji realna opasnost da se u slučaju nepostizanja dogovora BiH nađe u dubokoj političkoj krizi nakon oktobarskih izbora, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*