Evropski parlamentarci u BiH: Postoji prijetnja od radikalizacije i terorizma

Članovi delegacije Pododbora za sigurnost i odbranu Evropskog parlamenta rekli su danas u Sarajevu da postoji prijetnja od radikalizacije i terorizma u BiH, ali da je situacija pod kontrolom.

Član delegacije Tonino Picula rekao je na konferenciji za novinare da su svi sagovornici u BiH otvorili pitanje opasnosti od radikalizma i terorizma i da postoji odgovoran odnos i političara i nadležnih službi da taj problem bude riješen.

“Ovaj problem ne treba ignorirati, ali mu se ne treba davati dimenzija koje zapravo nema”, smatra Picula.

Picula je rekao da od sagovornika u BiH nije dobio odgovor kako će se BiH suočiti sa eventualnim velikim prilivom migranata.

“Ovo je sigurnosno-političko i humanitarno pitanje i ne smije se ponoviti 2015. godina”, upozorio je Picula i ukazao na činjenicu da još nije uspostavljeno interparlamentarno tijelo za saradnju poslanika Evropskog parlamenta i Parlamentarne skupštine BiH.

U BiH izvjesno vrijeme nema terorističkih incidenata
Predsjedavajuća Pododbora Ana Elžbijeta Fotiga rekla je da u BiH u posljednje tri, četiri godine nije bilo značajnijih terorističkih incidenata.

Govoreći o migrantskoj krizi, ona je istakla da je balkanska ruta ponovo aktuelna.

“Prepoznato je da u BiH postoji problem vezan za migracije i EU pruža pomoć u njegovom rješavanju na granicama”, naglasila je Fotiga.

Ona je napomenula da zemlje EU nisu zatvorile svoje granice migrantima, nego su samo odlučile da ih bolje zaštite od ilegalnih migranata.

Član delegacije Angel Džambaski smatra da je potrebna nova politika za migracije i da zemalje zapadne Evrope trebaju da promijene način rada sa migrantima.

“Trebamo da zatvorimo naše granice u smislu njihove zaštite. Moramo ih zaštititi i naći druge načine kako rješavati pitanje migracije, ne na teritoriji EU, već na teritoriji Sjeverne Afrike, Afganistana ili drugim mjestima gdje se ti problemi javljaju”, pojasnio je Džambaski.

Unaprijediti prijem azilanata
Članica delegacije Pododbora za sigurnost i odbranu Evropskog parlamenta Bodil Valero rekla je da je potrebno unaprijediti prijem azilanata, ali i raditi na smanjenju konflikta i siromaštva.

“Kod problema priliva migranata izostala je solidarnost svih zemalja članica EU”, smatra Valero.

Ona je navela da je u BiH primjetan nedostatak povjerenja i nesrazmjer između građana i političara.

“Prisutan je nedostatak povjerenja između različitih grupacija, ali i samih političara. Da bi imali trajan mir moraju da budu prevaziđene ove razlike”, naglašava Valero.

Pesimizam zbog izbora
Član delegacije Kristijan Dan Preda rekao je da su sagovornici u BiH prvi put jasno istakli da je BiH sigurna zemlja, ali i da su svi pesimistični kada je riječ o predstojećim izborima.

Članovi delegacije Pododbora za sigurnost i odbranu Evropskog parlamenta razgovaralali su tokom posjete BiH sa predstavnicima vlasti o različitim aspektima sigurnosne situacije u BiH, implikacijama na regionalnu sigurnost, sigurnosnoj i odbrambenoj politici BiH, ulozi EUFOR-a i saradnji između EU i NATO u BiH.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*