Srebrenicu i Memorijalni centar Potočari posjetio tužilac MMKS-a

Srebrenicu i Memorijalni centar Potočari danas je posjetio tužilac Mehanizma za međunarodne krivične sudove u Ruandi i bivšoj Jugoslaviji (MMKS) Hassan B. Jallow.

U izjavi za Agenciju FENA tužilac Jallow je rekao da je prvi put u Srebrenici kao tužitelj Mehanizma za međunarodne krivične sudove u Ruandi i bivšoj Jugoslaviji i prva posjeta mjestu tragedije i genocida.

– Ono što se desilo ovdje je sramota za čitavo čovječanstvo. Baš kao i ono što se desilo u Ruandi 1994. godine. Ono što se desilo i ovdje i u Ruandi se moglo spriječiti. Moramo naučiti lekciju iz ovoga, a to je da se takvi zločini ponovo ne dese. Naša srca idu za žrtve koje leže ovdje,ali i za preživjele. Nema te količine riječi koja može ublažiti ono što su porodice izgubile. Mogu reći da smo mi u potpunosti posvećeni da se pravda zadovolji. To nije posvećenost koju ima samo moja kancelarija, i Haški tribunal, nego i cijela međunarodna zajednica.

Tužilac Jallow je dodao da se nada da će u slučajevima Ratko Mladić i Radovan Karadžić koji su u Haškom sudu pravda biti zadovoljena zbog svih žrtava.

Hatidža Mehmedović, predsjednica Udruženja „Majke Srebrenice“ , je rekla da su posjete svih koji dođu u Potočare dobre, posebno međunarodnih zvaničnika.

– Dobro je da svi dođu i vide šta nisu spriječili. Ovo je sramota čitavog svijeta. Ne može se suditi jednom ili dvojici ljudi, iza genocida u Srebrenici stoji čitav sistem. Mi smo ogorčeni zbog tog što je Srbija oslobođena od agresije. Krivo nam je što je zločin nagrađen, a žrtve kažnjene – dodala je Mehmedović.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*