RAK podsjeća na obavezu praćenja Općih izbora

Regulatorna agencija za komunikacije podsjeća na obavezu poštivanja Poglavlja 16 Izbornog zakona BiH i Pravilnika o medijskom predstavljanju političkih subjekata u periodu od dana raspisivanja izbora do dana održavanja izbora, a u vezi sa održavanjem Općih izbora u BiH 12. oktobra 2014. godine.

Obaveza pokrivanja izbornih aktivnosti tokom pomenutih izbora odnosi se na sve pružaoce audiovizuelnih medijskih usluga. Službeni početak izborne kampanje za Opće izbore u BiH je 12. septembra 2014. godine i traje 30 dana.

U skladu s tim, neposredno obraćanje političkih subjekata, kao i emitovanje plaćenog političkog oglašavanja počinje u periodu od 30 dana prije dana izbora, odnosno 12. septembra 2014. godine.

– Također, podsjećamo da su nosioci dozvola koji su dužni obezbijediti pokrivanje izborne kampanje, obavezni dostavljati Agenciji sedmične izvještaje o realizovanim izbornim programima. Od dana početka izborne kampanje počinje i obaveza čuvanja snimaka svih programa u trajanju od 30 dana – navodi se u saopćenju.

Na kraju, Agencija podsjeća da izborna šutnja važi za cijelu teritoriju BiH i sve elektronske medije.

Izborna šutnja počinje 24 sata prije otvaranja biračkih mjesta, odnosno 11. oktobra 2014. u 7:00 sati, i traje do njihovog zatvaranja.

Osim toga, RAK podsjeća sve pružaoce audiovizuelnih medijskih usluga koje svojim signalom pokrivaju područja općina Laktaši i Srebrenik da su za 28. septembar 2014. zakazani prijevremeni izbori za načelnike ovih općina.

U vezi s tim, ovi pružaoci audiovizuelnih medijskih usluga podliježu obavezi dostavljanja cjenovnika, planova i izvještaja o realizovanim izbornim programima, uz napomenu da su rokovi za prijevremene izbore skraćeni, te izborna kampanja počinje 13. septembra 2014. i traje do 27. septembra 2014. u 7:00 sati, kada nastupa izborna šutnja za pomenute izbore.

Pravilnik o medijskom predstavljanju političkih subjekata u periodu od dana raspisivanja izbora do dana održavanja izbora je dostupan na web stranici Agencije www.rak.ba, a lista ovjerenih političkih subjekata za pomenute izbore može se naći na web stranici Centralne izborne komisije BiH www.izbori.ba.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*