VM BiH: Prioritet obnova stambenih jedinica

Vijeće ministara BiH upoznato je s Informacijom Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice o posljedicama poplava u BiH o pitanjima raseljenja i obnove stambenih jedinica, kojom se naglašava da je saniranje štete nastale na stambenim jedinicama u vrhu prioriteta za rješavanje u narednom razdoblju.

Pozvalo je donatore da svoja raspoloživa sredstva usmjere, prije svega, u obnovu stambenih jedinica u najkraćem mogućem roku.

Radi smanjenja problema raseljenja uzrokovanog poplavama i stvaranja uvjeta za normaliziranje života, jedan od prioriteta je obnova i osposobljavanje zdravstvenih ustanova, škola i drugih javnih objekata, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Prema Informaciji Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, uslijed poplava i klizišta u BiH je raseljena je 89.981 osoba, potpuno su srušene 1.943 stambene jedinice, dok je 41.306 stambenih jedinica oštećeno, što je ukupno 43.249 stambenih jedinica, odnosno obitelji koje trebaju stambeno zbrinjavanje.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice će redovito svaka tri mjeseca, a po potrebi i češće, dostavljati Vijeću ministara BiH informacije o rješavanju pitanja stanovanja, uzrokovanog poplavama i klizištima, s prijedlogom mjera za unapređenje stanja u ovoj oblasti.

Vijeće ministara BiH zatražilo je od Interresorne radne skupine informaciju o realizacije zaključka sa 106. sjednice Vijeća ministara BiH u svezi s dostavljanjem prijedloga kriterija o raspodjeli pomoći nakon majskih poplava u BiH, saopćeno je.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*