U Mađarskoj danas parlamentarni izbori

U Mađarskoj će danas biti održani parlamentarni izbori na kojima je favorit vladajuća stranka Fides premijera Viktora Orbana.

Partija Fides već nekoliko mjeseci vodi po anketama za ove izbore i očekuje se da će Orban osvojiti treći uzastopni mandat, a najveća neizvjesnost na ovim izborima biće oko toga koliko će većinu osvojiti ova partija.

Vodeće političke partije u Mađarskoj održale su juče završne skupove pred parlamentarne izbore i oštro kritikovale rivale dva dana prije izlaska građana na birališta.

U Sekešfehervaru, gde su Mađarski kraljevi vijekovima krunisani, premijer Viktor Orban je ponovo upozorio na navodne opasnosti od masovnog priliva migranata.

Na odvojenim skupovima, Mađarske lijeve partije su opisale Orbana kao “gangstera prevaranta” i kritikovale njegove autoritarne sklonosti i navodno široko rasprostranjenu korupciju u njegovoj vladi.

Skupove su održale i druge stranke koje će najvjerovatnije ući u parlament – krajnje desna stranka Jobik koju vodi Gabor Vona, zelena stranka Politika može da bude drugačija, kao i Demokratska koalicija bivšeg premijera Ferenca Djurčanja.

Mađarski premijer je posljednjih mjeseci pojačao svoju nacionalističku retoriku i pokrenuo kampanju protiv Džordža Soroša, američkog milijardera Mađarskog porijekla kojeg optužuje da promoviše masovnu imigraciju u Evropi jer finansira nevladine organizacije.

Orban je rekao da je Zapadna Evropa pod invazijom migranata i da će rođeni Evropljani uskoro postati manjina. On je ocijenio i da je hrišćanstvo “posljednja nada” Evrope i da su političari u Briselu, Berlinu i Parizu koji se zalažu za prihvatanje migranata otvorili put ka “padu hrišćanske kulture i napredovanju islama”.

(BHRT)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*