Interpol i ICMP potpisali sporazum kojim unapređuju aktivnosti na identifikaciji žrtava nesreća

INTERPOL i Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) potpisali su sporazum o zvaničnoj saradnji na upravljanju i operacionalizaciji trajne platforme na svjetskom nivou kojom će se centralizirati aktivnosti identifikacije žrtava nesreća.

INTERPOL-ova platforma (PDVI) će biti ustanovljena u INTERPOL-ovom Svjetskom kompleksu za inovacije u Singapuru.

Sporazum o saradnji između INTERPOL-a i ICMP definira uloge koju će svaka od organizacija potpisnica imati u upravljanju i radu ove platforme.

Navedena platforma će služiti kao svjetski resurs i centar ekspertize kojim će se unaprijediti spremnost država da efikasno reaguju u slučajevima masovnih nesreća, a jačaće i postojeće kapacitete država.

Sa ciljem ubrzavanja međunarodne reakcije na slučajeve prirodnih nesreća i nesreća izazvanih ljudskom rukom, platforma PDVI će stvoriti model za hitno slanje timova i pomoć u identifikaciji žrtava nesreća čime će se pružiti potrebna ekspertiza kad god i gdje god je to potrebno.

Sporazum koji su potpisali generalni sekretar INTERPOL-a, Ronald K. Noble, i generalna direktorica ICMP, Kathryne Bomberger, opisuje način na koji će ekspertiza ICMP-a u polju forenzičke identifikacije žrtava – uključujući analizu DNK, te obradu genetskih podataka i bioloških uzoraka – koristiti u platformi PDVI i međunarodnim aktivnostima na identifikaciji žrtava katastrofa.

– ICMP je dao značajan doprinos međunarodnim aktivnostima na identifikaciji žrtava nesreća, kroz svoju ekspetizu i primjenu forenzike u identifikaciji ljudi – rekao je generalni sekretar INTERPOL-a Noble.

INTERPOL će predvoditi rad na identifikaciji žrtava, upravljati logistikom i infrastrukturom platforme PDVI, koordinirati identifikaciju putem otisaka prstiju i zubnih kartona, i dodatno obavljati druge aktivnosti na identifikaciji žrtava nesreća.

– Trajna platforma za identifikaciju žrtava nesreća koju osnivaju INTERPOL i ICMP predstavlja pozitivan korak u rješavanju globalnog problema nestalih osoba usljed prirodnih nesreća i nesreća izazvanih ljudskom rukom – izjavila je generalna direktorica ICMP-a Kathryne Bomberger.

Potpisani sporazum je produžetak dugogodišnjeg partnerstva između INTERPOL-a i ICMP-a na polju identifikacije žrtava katastrofa, a u sklopu kojeg su sarađivali na posljedicama cunamija 2004. godine u Aziji, tajfuna Frank na Filipinima u 2008. godini, zemljotresa na Haitiju 2010. godine, terorističkog napada u tržnom centru Westgate u Keniji 2013. godine, tajfuna Haiyan na Filipinima 2013. godine, te nedavnog pada aviona MH17 kompanije Malaysia Airlines u Ukrajini, saopćeno je iz ICMP-a.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*