Sutra mirni protesti u Tuzli povodom genocida u Srebrenici

U znak sjećanja na 11. juli 1995. godine kada se dogodio najkrvaviji genocid u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, sutra će se održati mirni protest u Tuzli, kada će se kolona okupiti na Pingi, odakle će krenuti do Gradske ćesme, odnosno do Trga žrtava genocida Srebrenice u Tuzli uz poruku “Istina nama, kazna zloćincima”.

Mirni protest organizuje Udruženje građana “Žene Srebrenice”, kojem će se pridružiti Džemat Gornji Rainci, udruženje “Sumeja” i ostali građani.

Tog dana je 42.000 stanovnika Srebrenice “Zaštičene zone Ujedinjenih nacija” napaćenih troipogodišnjom opsadom predato u ruke četnicima.

Kao ishod ove krvave epizode u kojoj su organizacije ujedinjenih nacija, Evropska unija i većina zapadnih zemalja odigrale sramnu ulogu, ubijeno je i izmasakrirano preko 10.000 naših najdražih iz ZZ Srebrenica.

– Organizacija ujedinjenih nacija, Evropska unija, svijet, nikada neće sprati ovu crnu mrlju iz istorije čovjećanstva, a mi, porodice čiji su članovi na najbrutalniji naćin pobijeni iz “Zaštičene zone Srebrenica” nećemo nikada zaboraviti ni oprostiti – saopćilo je Udruženje građana “Žene Srebrenice”.

Punih 19. godina od genocida navršilo se 11. jula 2014. koji su počinili JNA, vojska i policija RS-a, a zločinci još uvijek slobodno se kreću na prostorima Srbije, Crne Gore i Republike Srpske.

– Masovne i sekundarne grobnice još uvijek su ne ekshumirane, posmrtni ostaci još ne pokupljena po vrletima RS, jer mnogi prostori nisu deminirani, kako bi se došlo do posmrtnih ostataka koja su poginula i ostala na površini punih 18 godina i većina posmrnih ostataka neidentifikovana – istakli su iz Udruženja građana “Žene Srebrenice”.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*