Dragan Lukač: Nema najave okupljanja demobilisanih boraca, bez odobrenja je nezakonito!

Demobilisani borci koji već deset mjeseci protestuju ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu poručili su nedavno da će danas ponovo izaći na masovne proteste
Demobilisani borci za danas su najavili nove proteste na, kako su kazali, više lokacija širom Federacije BiH. Direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač kazao je za N1 da nigdje u FBiH zvanično nije najavljeno okupljanje.

 

“Nema nikakve zvanične najave niti je najavljeno bilo kakvo okupljanje. Ako bude nešto od toga, svako to okupljanje je nezakonito. Ako bude okupljanje, bilo koje vrste, na javnom prostoru, ono mora biti odobreno od nadležnih organa. Ako nema takvog rješenja organa, javno okupljanje je nezakonito i ono je zabranjeno. Nema zvanične najave okupljanja bilo gdje u Federaciji”, kazao je Lukač za N1.

 

Podsjetimo, Vlada Federacije BiH je prošle sedmice održala hitnu sjednicu u Sarajevu i sagledavši potrebe i zahtjeve demobilisanih boraca, razmatrala Prednacrt zakona o demobilisanim borcima, na osnovu kojeg treba doći do poboljšanja položaja boračke populacije.

 

Prednacrt je utvrđen, ali dug put je do donošenja zakona. Bivši borci poručili su da im ništa ne znače priče resornog ministra o hitnim uredbama. Tvrde da niko od nadležnih ni nakon upozorenja nije reagovao te da ne odustaju od svojih zahtjeva a to su objavljivanje jedinstvenog registra boraca, ukidanje finansiranja mnogobrojnih boračkih udruženja iz budžeta i borački dodatak.

 

Borci podijeljeni u vezi blokada

 

Demobilisani borci koji već deset mjeseci protestuju ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu poručili su nedavno da će danas ponovo izaći na masovne proteste.

 

“Bacanje prašine u oči, idemo na kantone, razvlače nam pamet. Razvući ćemo je i mi njima”, poručio je nedavno za N1 Hamza Krkalić, demobilisani borac.

 

“Bit će na 4, 5 mjesta nebitno, ostavljeno je svakom kantonu da odredi lokaciju. Bit će 5 do 12”, istakao je tada Krkalić.

 

Predsjednik Udruge razvojačenih branitelja HVO-a ŽZH Vlado Marušić naveo je za N1 da oni smatraju da blokada nije učinkovita i da se time remeti promet roba, ljudi i usluga.

 

“U Vitezu smo imali sastanak sa većim dijelom predstavnika Armije BiH gdje smo donijeli odluku da mi ne učestvujemo u današnjem prosvjednim blokadama niti ćemo ikad više učestvovati što se tiče blokada prometnica i velikih prelaza. Isključivo sada usmjeravamo svoje snage i kapacitete prema insitucijama, Parlamentu, Vladi FBiH i strankama. Mi smatramo to su krivci za naše probleme, a ne obični građani”, kazao je jutros Marušić za N1.

 

Uredba za poboljšanje položaja boraca

 

Na posljednjoj sjednici Vlada Federacije BiH je, sagledavši potrebe i zahtjeve demobilisanih boraca, razmatrala Prednacrt zakona o demobilisanim borcima, na osnovu kojeg treba doći do poboljšanja položaja boračke populacije.

 

“Data je puna podrška rješavanju ovog važnog društvenog pitanja. U najkraćem roku zatražit ćemo mišljenje kantona, Saveza gradova i općina i MMF-a”, rekao je federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkoga rata Salko Bukvarević.

 

Federalne vlada je zadužila resorno federalno ministarstvo da hitno za narednu sjednicu pripremi Prijedlog uredbe o pravu na osnovno osiguranje demobilisanih branilaca odbrambeno-oslobodilačkoga rata, prema kojoj bi pravo ostvarili demobilisani branilac muškarac stariji od 60 godina i žena demobilisani branilac starija od 50 godina, a koji nemaju drugih primanja.

 

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*