Savremeni navigacijski uredjaj u UKC Tuzla omogućava precizan pristup patološkim lezijama na mozgu

U UKC Tuzla uspješno je obavljena prva operacija patološke lezije na mozgu uz pomoć savremenog uređaja za neuronavigaciju. Operativni zahvat samostalno je obavio tim tuzlanske neurohirurgije. Operirana pacijentica je nakon dvadesetčetvoročasovne opservacije u Jedinici intenzivnog liječenja Klinike za anesteziologiju i reanimatologiju premještena na Odjeljenje za ležeće bolesnike Klinike za neurohirurgiju.

Operativni zahvat trajao je četiri sata i u odnosu na “uobičajene” operativne zahvate ugodniji je operateru za rad budući da u svakom trenutku tačno zna gdje se nalazi u vrlo osjetljivom prostoru moždanog tkiva podižući nivo sigurnosti za pacijenta. Uređaj pomoću kojeg je izvršen operativni zahvat omogućio je vrlo precizan pristup patološkoj leziji i njezino uklanjanje bez oštećenja okolnog zdravog tkiva mozga.

Neurohirurgija je najviše vezana uz tehnologiju i svaka ugledna klinika koja se bavi vrhunskom medicinom i operacijama mozga trebala bi imati ovakav uređaj. UKC Tuzla još jednom dokazuje da prati stalni tehnološki napredak kako bi svojim pacijentima pružio uslugu na vrhunskom nivou. Navigacijski uređaj pripada najsavremenijoj generaciji medicinske tehnologije nudeći optičke i elektromagnetne mogućnosti praćenja kao i integraciju sa vanjskim uređajima poput mikroskopa, ultrazvuka i širokog spektra instrumenata. Uređaj integriše snimke CT-a i MR-a, brzo vizualizira anatomiju i strukture sa automatskim obrađivanjem ključnih informacija u 3-D modelima. Pacijenti se brzo oporavljaju i vrlo su zadovoljni rezultatom operacija.

Ljekari Klinike za neurohirurgiju su za rad na ovom uređaju adekvatno educirani prethodnih godina u SAD, Francuskoj, Njemačkoj i Hrvatskoj, a sada ga imaju priliku koristiti i u UKC Tuzla. Godišnje se na Klinici za neurohirurgiju obavi preko 800 operacija od čega će ubuduće značajan dio biti urađen i pomoću ovog uređaja. Operativni zahvat uz pomoć neuronavigacije u Tuzli obavljen je od strane tima u kojem su učestvovali neurohirurzi Doc.dr.med.sc. Zlatko Ercegović i Dr.med.sc. Dželil Korkut, anesteziolog Dr.med. Džaneta Azabagić, diplomirana sestra – instrumentarka Svjetlana Beganović Trgovčević, medicinska sestra – instrumentarka Marcela Marić, medicinski tehničar – instrumentar Enes Durmić i medicinski tehničar – anestetičar Samir Kunosić. Priprema i realizacija operativnog zahvata rezultat je uspješne saradnje Klinike za neurohirurgiju, Klinike za anesteziologiju i reanimatologiju i Klinike za radiologiju.

Klinika za neurohirurgiju

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*