Mostar: Čović razgovarao sa Vučićem

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović razgovarao je danas u Mostaru sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji je danas došoo u Mostar, uoči sutrašnjeg otvaranja privrednog sajma. U Mostaru se očekuju i  predsjednici Crne Gore Filip Vujanović i Bugarske Bojko Borisov.

Čović je nakon susreta sa Vučićem rekao  da su njih dvojica prije svega razgovarali o ekonomskoj saradnji.

“Sve što smo do sada uspjeli uraditi u gospodarskoj saradnji, sad ćemo to dominantno povećati. Predsjednik Vučić će, zajedno sa drugima, omogućiti jedan veliki iskorak koji bi svima trebalo da olakša našu saradnju, i političku i gospodarsku i socijalnu, da budu na višoj razini”, rekao je Dragan Čović.

On je rekao da je sa predsjednikom Srbije razgovarao i o saradnji srpskog i hrvatskog naroda na ovim prostorim, a i uopće, kao i o rješavanju otvorenih pitanja između Republike Srbije i BiH, ne samo pitanju granice, nego i drugim temama.

U svom obraćanju predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je za Srbiju važno da pokaže koliki značaj za nju ima Mostar, Mostar u smislu saradnje, u smislu budućnosti, u smislu boljih privrednih kointakata.

“Želimo da gledamo u budućnost na jedan drugačiji način. Nas dvojica smo kao djelimični predstavnici hrvatskog i srpskog naroda razgovarali o odnosima naših naroda, govorili o tome kako je važno i koliko je potrebno da prevaziđemo mnoge stvari iz prošlosti, ali da to ne bude samo prazno slovo na papiru, već da gledamo u budućnost i da sarađujemo”, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Zajednička večera bez Izetbegovića, Ivanića, Zvizdića ……

U organizaciji hrvatskog člana Predsjedništva BiH za lidere regije biće upriličena i zajednička večera, na koju su, prema Čovićem riječima, od državnih i entitetskih zvaničnika pozvani predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, te entitetski predsjednici  Milorad Dodik i Marinko Čavara.

Iz kabineta predsjedavajućeg Vijeća ministara Denisa Zvizdića saopćeno je on neće prisustvovati ovoj večeri zbog obaveza. Radnoj večeri, kao i ni otvaranju Sajma neće prisustvovati ni predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, kao ni član Predsjedništva Mladen Ivanić.

Izetbegović je jučer telefonom razgovarao s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.  Predsjednik Srbije je pokazao interes za susret s predsjedavajućim Izetbegovićem u Mostaru, ali se on, kako je saopćeno iz Predsjedništva BiH, neće moći  odazvati s obzirom na ranije dogovorene obaveze u Sarajevu.

Tokom razgovora izražena je želja da se u što skorijoj budućnosti upriliči susret na kojem bi teme bile otvorena pitanja između BiH i Srbije.  Izetbegović i Vučić iskazali su opredjeljenje da se sva pitanja rješavaju iskrenim i otvorenim dijalogom, uz puno međusobno uvažavanje i u duhu dobrosusjedskih odnosa.

U Mostaru će od 10. do 14. aprila biti održan Međunarodni sajam privrede, koji će otvoriti predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, zemlje partnera ovogodišnjeg mostarskog sajma.

Uz izlagače iz Srbije, na sajmu će se predstaviti i izlagači iz još dvadesetak zemalja svijeta, od kojih su najzastupljenije Kina, Mađarska i Italija.

(BHRT)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*