Sarajevo: Sastanak Upravnog odbora zajedničkog programa EU i Vijeća Evrope

Sarajevo je domaćin drugog sastanka Upravnog odbora zajedničkog programa Evropske unije (EU) i Vijeća Evrope “Horizontal Facility za zapadni Balkan i Tursku”, koji počinje danas.

Na sastanku će biti razmatran napredak u implementaciji preporuka nadzornih i savjetodavnih tijela Vijeća Evrope, koje su od značaja u procesu proširenja Evropske unije i čine okosnicu za aktivnosti u okviru zajedničkog programa “Horizontal Facility za zapadni Balkan i Tursku” u područjima pravde, borbe protiv privrednog kriminala i diskriminacije te zaštite prava ugroženih skupina.

“Horizontal Facility” je zajednički projekt Vijeća Evrope i Evropske unije, koji u Bosni i Hercegovini finansira projekte “Jačanje mehanizma zaštite lјudskih prava pritvorenika i zatvorenika” i “Jačanje institucije ombudsmana za lјudska prava u borbi protiv diskriminacije”.

U ovoj godini odobreno je finansiranje još dva projekta za Bosnu i Hercegovinu i to za “Obrazovanje u multietničkim sredinama” te “Nacionalne manjine”.

Učesnici sastanka, između ostalih, bit će pomoćnik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine za multilateralne odnose Almir Šahović, rukovodilac Odsjeka za programe pri Direktoratu za programe Vijeća Evrope Pilar Morales, rukovodlac za saradnju u Delegaciji Evropske unije u Bosni i Hercegovini Malvin Asin i šef Ureda Vijeća Europe u Bosni i Hercegovini Drahoslav Stefanek, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*