Sarajevo: Svečana sjednica povodom Svjetskog dana Roma

Odbor za Rome BiH održaće danas u Sarajevu, u saradnji sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice, svečanu sjednicu povodom Svjetskog dana Roma.

Svjetski dan Roma obilježava se 8. aprila u čast prvog Svjetskog kongresa Roma, održanog od 8. do 12. aprila 1971. godine u Londonu, jednog od najvažnijih događaja u istoriji romskog naroda, saopšteno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Iz Ministarstva podsjećaju da su na ovom kongresu usvojene odluke o romskoj zastavi gdje zelena boja simbolizuje zemlju, plava nebo, a crveni točak u sredini zastave predstavlja putovanja i migracije Roma, te službenoj romskoj himni koja se temelji na staroj romskoj pjesmi “Đelem, đelem” (Idem, idem).

Prvi kongres Roma u Londonu, kada su se susreli predstavnici ovog naroda iz 25 zemalja i osnovali Romsku uniju, rezultovao je i proglašenjem službenog romskog jezika kao i službenim prihvatanjem naziva “Rom”, što znači čovjek.

Romi su danas najbrojnija nacionalna manjina u BiH koja se u pogledu njihovog ekonomskog stanja i dalje suočava sa visokim stepenom socijalne isključenosti.

Vijeće ministara BiH je, na prijedlog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, usvojilo niz mjera u cilju rješavanja problema Roma do 2017. godine, tako da je sa nivoa BiH izdvojeno 21.622.000 KM za zapošljavanje, stambeno zbrinjavanje i zdravstvenu zaštitu Roma, a za ovu godinu je u budžetu planirano dva miliona KM za ovu namjenu.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*