Dan kada su Sjedinjene Američke Države zanijemile

Na današnji dan prije 13 godina dogodio se teroristički napad na Svjetski trgovinski centar u New Yorku i zgradu Pentagona u Washingtonu.

Četiri oteta putnička aviona pripadnici Al Kaide su preusmjerili ka Sjedinjenim Državama, dva su završila u zgradama “bliznakinjama” na Menhattanu, jedan je pao na Pentagon, dok je četvrti svoj let završio u ruralnom dijelu Pensilvanije, nakon sukoba putnika i otmičara.

Pored toga što je to bio najveći napad ikada izveden protiv SAD, on je sa sobom donio i mnogobrojne posljedice, nekoliko ratova i na hiljade poginulih. Prema zvaničnim podacima 11. septembra 2001. godine je živote izgubilo nešto manje od 3.000 ljudi, uključujući i teroriste.

Napad na New York počeo je nešto prije 9.00 sati izjutra po lokalnom vremenu, kada je Boing 767 American Airlinesa udario u sjevernu kulu STC, između 94. i 98. sprata, ali se tada nije mislilo da je reč o terorističkom napadu, već o nesreći.

Ipak, potvrdu da su SAD prvi put u svojoj historiji doživjele atak neprijatelja na svoju teritoriju zvaničnici Bijele kuće dobili su tri minuta po udaru prvog aviona, kada je sljedeći, također Boing 767, United Airlinesa uletio u južnu kulu STC.

Dok su sve oči bile uprte u New York, pola sata po početku terorističkog napada Boing 757 American Airlinesa je pao na Pentagon, dok jeu 10.03 srušen i četvrti avion, koji teroristi nisu uspjeli da dovedu do namjeravane mete zahvaljujući intervenciji dvojice putnika.

Kako nije bilo dojava o otetim avionima, niti bilo kakvih naznaka da bi oni mogli da završe baš u zgradama STC-a, udar aviona je zatekao žrtve u obavljanju redovnih poslova, a svega 18 ljudi koji su se u tom trenutku našli unutar “kula bliznakinja” uspjelo je da se spase.

Odgovornost je pala na Al Kaidu i vođu te organizacije Osamu bin Ladena, koji je, paradoksalno za sve terorističke organizacije, demantirao da je njegova grupa stajala iza organizacije terorističkog napada.

Mnogo je različitih pretpostavki oko motiva napada, pisalo se da su teroristi reagirali zbog američkog iskorištavanja resursa Arabijskog poluostrva, mješanja u politiku zemalja tog područja, podrške Izraelu i antiislamističke kampanje.

Događaji 11. septembra su Osamu bin Ladena promovirali u najtraženijeg čovjeka na svijetu, a Al Kaidu najmoćnijom terorističkom organizacijom. Poslije desetogodišnjeg skrivanja, Bin Laden je ubijen u Pakistanu.

Rušenje kula bliznakinja je dovelo do razvijanja mnogih teorija zavjere, od onih koje navode da su soliteri srušeni uz pomoć kontroliranih eksplozija, do najekstremnijih, koje ističu da je video snimak udara aviona u zgrade falsifikat.

Ipak, ono što je sigurno, poginulo je mnogo ljudi, a u narednim godinama je uslijedila odmazda SAD i saveznika. Posljedice 11./9. su na svojoj koži osjetili islamski vjernici prema kojima je SAD zauzela veoma oštar stav, kako u svom dvorištu, tako i u inozemstvu.

Kao dan sećanja na žrtve terorističkih napada, 11. septembar, se obilježava na “koti nula”, mjestu gdje su nekada stajale kule bliznakinje, a tu se gradi nova velika kula, koja bi trebalo da bude završena do kraja godine, prenosi B92.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*