U centru Banjaluke srušena spomen-bista fra Ivana Franje Jukića, nadležni ne reaguju

Zasad nepoznati vandali su u noćnim satima, 7. na 8. septembra, u Jukićevoj ulici u središtu Banje Luke, izvalili i bacili pokraj postolja spomen-poprsje (bistu) fra Ivanu Franji Jukiću, istaknutom kulturnom djelatniku, preporoditelju, ocu bh. novinarstva.

Naime, tek rijetki građani u ponedjeljak ujutro zamijetili su da spomenik koji je desetljećima stajao na tome mjestu i preživio najteža vremena – više nije na predviđenom mjestu.

No, očekivane reakcije mjerodavnih civilnih vlasti na ovaj vandalski čin, čak ni nakon tri dana od ovog nemilog događaja, nažalost, nema, javila je Tiskovna agencija Banjalučke biskupije (TABB).

Još je žalosnije, navodi se, da se ni gradski, ni entitetski mediji, kao ni brojne tzv. građanske udruge još uvijek nisu oglasile po ovom pitanju, niti je poznato da je itko od prolaznika i građana prijavio policiji ovaj vandalski čin.

U srijedu navečer spomen-poprsje je i dalje stajalo izvaljeno, na zemlji.

Jukić je rođen 8. jula 1818. u Banjoj Luci, a umro 20. maja 1857. u Beču. A banjalučka ulica u kojoj se rodio i gdje je do 60-ih godina 20. stoljeća stajala njegova rodna kuća, nosi upravo njegovo ime. Osim u vrijeme austrougarske uprave kada se zvala Anđeoska, te kratkog perioda od 1945. do 1957. kada je nosila naziv Ulica braće Lastrić, Jukićeva je ulica uspješno odolijevala raznim napadima i nevremenima, pa čak i ratnom vihoru 1992.-1995.

Ivan Franjo Jukić jedan je od najsvjetlijih likova bosanskohercegovačke prošlosti. Bio je prosvjetitelj, kulturni, znanstveni i politički djelatnik, književnik, publicist, putopisac i jezikoslovac, preteča mnogočega što će desetljećima poslije njegovih inicijativa biti osnovano ili ugledati svjetlo dana u BiH.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*