Postignut dogovor o uspostavi kontakt tačke između BiH i EUROPOL-a

Na današnjem sastanku sa delegacijom EUROPOL-a vlasti iz Bosne i Hercegovine napokon su postigle dogovor o uspostavi kontakt tačke za saradnju sa evropskom policijom.

U glavnom gradu naše zemlje danas je održan sastanak ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića, ministra unutrašnjih poslova FBiH Aljoše Čampare, ministra unutrašnjih poslova RS-a Dragana Lukača sa šefom Delegacije EU u BiH Larsom-Gunnarom Wigemarkom i Delegacijom EUROPOL-a.

Na sastanku je napokon dogovorena kontakt tačke za saradnju sa evropskom policijom, a koja će biti organizovana na državnom nivou u okviru Ministarstva sigurnosti BiH.

U narednom periodu očekuje se da Mektić uspostavi kontakt tačku sa EUROPOL-om u jednom od sektora Ministarstva sigurnosti BiH, a to će prema svim procjenama biti Sektor za međunarodne odnose.

Na ovaj način konačno je riješeno pitanje koji je dvije godine predstavljalo problem u provođenju Operativnog sporazuma između naše zemlje i EUROPOL-a.

Današnjim dogovorom ispoštovan je Ustav BiH s obzirom na to da su poslovi međunarodne saradnje u krivičnim stvarima isključiva ustavna nadležnost države BiH.

Najveću korist od postizanja dogovora imat će bh. policijske agencije kojim će biti omogućen pristup bazama podataka evropske policije. Na ovaj način znatno će biti unaprijeđen sistem razmijene informacija posebno u kontekstu terorizma i organizovanog kriminala.

Kontakt tačke za saradnju sa evropskom policijom bit će u Sarajevu, tačnije na adresi Trg Bosne i Hercegovine gdje su smještene i institucije centralne vlasti.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*