WHO: 500 sirijskih pacijenata sa simptomima izlaganja otrovnim hemikalijama

Sudeći po izvještajima partnerskih zdravstvenih organizacija, tokom granatiranja Doume u subotu u zdravstvene objekte prebačeno je oko 500 pacijenata koji su pokazivali simptome koji se pojavljuju nakon izlaganja otrovnim hemikalijama. Posebno su bili izraženi znaci teške iritacije sluzokože, problemi s dsianjem i prekidi u radu centralnog nervnog sistema, saopćio je danas WHO.

Javljeno je da je više od 70 ljudi koji su se krili u podrumima preminulo, od kojih su 43 smrtna slučaja povezana sa simptomima sličnim onima nakon izlaganja otrovnim hemikalijama. Dvije zdravstvene ustanove također su navodno bile mete takvih napada, navodi WHO.

“WHO podsjeća strane u sukobu na njihovu obavezu da se suzdrže od napada na medicinske ustanove i osoblje u skladu rezolucijom 2286 Vijeća sigurnosti UN-a. Svako korištenje hemijskog oružja kako bi se nanijela šteta ljudima nelegalno je po međunarodnom pravu. Globalne norme protiv hemijskog oružja odražavaju posebno gnušanje zbog posljedica po najstarije, najslabijie i najmlađe kategorije stanovništva”, navodi se u saopćenju.

“Svi bismo trebali biti zgranuti ovim užasnim izvještajima i slikama iz Doume. WHO zahtijeva trenutni neometani pristup toj regiji kako bi pružio medicinsku zaštitu napadnutim ljudima, procijenio zdravstvene posljedice i uručio sveobuhvatni odgovor na polju javnog zdravstva”, izjavio je dr Peter Salama, zamjenik generalnog direktora WHO za hitne reakcije.

WHO trenutno koordinira odgovor zdravstvenih organizacija prema ljudima raseljenim iz Istočne Gute i izražava spremnost da pruži i veću pomoć novim dostupnim regijama u Istočnoj Guti čim mu se odobri pristup.

WHO i njegovi partneri pružaju pomoć u liječenju trauma: medicinske potrepoštine i opremu za zdravstvenu zaštitu, medicinske konsultacije i integrirane službe zdravstvene zaštite, postnatalnu i porodiljnu brigu, vakcinaciju i nadzor širenja bolesti, saopćeno je u srijedu iz WHO-a.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*