Ženska mreža BiH traži da se 12. septembar proglasi Danom ženskih prava u BiH

Neformalna grupa organizacija civilnog društva planira uputiti dopis Ministarstvu civilnih poslova BiH, Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH, te Vijeću ministara BiH u kojem će tražiti da proglase Dan ženskih prava u Bosni i Hercegovini koji bi se obilježavao svake godine, a koji bi pomogao u podizanju svijesti o ženskim ljudskim pravima.

Članice su se složile da taj dan bude 12. septembar, dan kada je 2009. godine osnovana i počela sa radom Ženska mreža BiH (ŽMBiH), na konferenciji pod istim nazivom, a u sklopu četvrtog PitchWise festivala ženske umjetnosti BiH.

Ženska mreža BiH želi skrenuti pažnju javnosti na trenutno stanje ljudskih prava žena i rodne ravnopravnosti u BiH, te ukazati na one oblasti iz ovog prava koje je potrebno unaprijediti i poboljšati, a koje su bitne i za budući napredak Bosne i Hercegovine.

Žene su u Bosni i Hercegovini, između ostalog, izložene i diskriminaciji u pristupu ekonomskim i socijalnim pravima, naročito u zapošljavanju i pristupu pravu na porodiljsko odsustvo i naknade.

Pitanje ostvarivanja prava na porodiljsko odsustvo i ujednačavanje naknada između entiteta te kantona, otežava ionako težak položaj žena na tržištu rada.

S ciljem poboljšanja prava žena i rodne ravnopravnosti u BiH, Ženska mreža BiH poziva da se riješi pitanja prava na porodiljsko i porodiljskih naknada, koje treba tretirati u okviru socijalnog osiguranja, a ne kao mjeru socijalne zaštite, kako je to trenutno riješeno, saopćeno je iz Ženske mreže BiH.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*