Novi sukobi kraj granice Gaze

Hiljade Palestinaca okupile su se u petak na granici pojasa Gaze i Izraela i sukobi između palestinskih demonstranata i izraelskih snaga izbili su trećeg petka zaredom.

Najmanje 30 Palestinac je ranjeno, uključujući jednog koji je zadobio povrede opasne po život, saopštilo je palestinsko Ministarstvo zdravlja u pojasu Gaze, kojim vlada islamski ekstremistički Hamas.

Najviše ranjenih je istočno od glavnog grada, Gaza Sitija, a jedna osoba je pogođena u glavu, prenijeli su izraelski mediji.

Očevici kažu da su izraelski vojnoci bacali suzavac i na osoblje palestinske hitne pomoći. Također je rečeno da je broj demonstranata manji nego prošle nedelje, mada ih se više očekuje kasnije danas.

Oko 2.000 ljudi okupilo se oko jednog protestnog šatora istično od grada Gaze. Organizatori demonstracija podigli su još uoči 30. marta, kada su protesti počeli, pet takvih šatora udaljenih nekoliko stotina metara od granice.

Portparol izraelske vojske je potvrdio da se koriste bojevi meci i sredstva za rasturanje nereda, uključujući suzavac na nekoliko mjesta duž granične ograde i porekao izvještaje o pokušaju probijanja granice.

Vojska je ponovila da otvara vatru u skladu sa svojim protokolom i da neće dopustiti da iko nanese štetu “odbrambenoj infrastrukturi”, označivši demonstrante “nasilnim izgrednicima i teroristima”.

Današnji dan navodno je nazvan “Dan Molotova” što je aluzija na “molotovljeve koktele”, koje su palestinski demonstranti i od početka protesta bacali na izraelske vojnike raspoređene s druge strane granice.

Bacali su i kamenice i kotrljali zapaljene gume, a danas su palili i izraelske zastave.

Od početka demonstracija nazvanih “Marš povratka” poginula su 34 Palestinaca u pojasu Gaze, a više od hiljadu ih je ranjeno bojevom municijom.

Palestinci protestuju protiv izraelske blokade Gaze i za pravo na povratak palestinskih izbjeglica na današnju teritoriju Izraelu.

Protesti će, kako je najavljeno, trajati šest nedjelja do Dana nezavisnosti Izraela, 15. maja, koji Palestinci zovu Nakba (Dan katastrofe) jer su stotine hiljada Palestinaca tada napustile svoje domove u ratu koji je izbio posle stvaranja Izraela 1948. godine.

Većina od dva miliona Palestinaca koliko ih živi u pojasu Gaze su izbjeglice. Njih su i teški uslovi života, velika nezaposlenost i nestašica struje naveli na proteste.

(Beta/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*