Zajednički ciljevi su mir, stabilnost i ekonomski prosperitet

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, razgovarao je danas u Sofiji sa Boykom Borisovom, premijerom Republike Bugarske o ubrzanju euroatlantskih integracija naše zemlje i regionalnoj saradnji.

Zvizdić je informisao Borisova o aktualnoj političkoj situaciji u BiH i ponovio opredijeljenost Vijeća ministara BiH evropskom putu zemlje. Iz Vijeća ministara dalje navode da je Zvizdić rekao da BiH nakon uspješnog završetka Odgovora na Upitnik Evropske komisije pokušava da na najbolji način iskoristi trenutni pozitivni momentum s ciljem ubrzanja integracijskih procesa pripremajući se za takozvane evaluativne misije EK, kao i za naredni krug dodatnih pitanja.

Zvizdić je pozdravio odluku Bugarske što je kao jedan od prioriteta predsjedavanja izabrala Zapadni Balkan. Naglasio je da je takav stav otvorio novu pozitivnu dinamiku unutar EU u odnosu na ovo pitanje. Dodao je da je Bugarska igrala ključnu i uvijek prijateljsku ulogu u važnim trenucima historije BiH, od njenog prvog međunarodnog priznanja do kontinuirane podrške evropskim i NATO integracijama.

Borisov je ponovio neupitnu podršku evropskim i NATO integracijama BiH. Naglasio je da će Bugarska kontinuirano držati pitanje integracija Zapadnog Balkana na dnevnom redu EU i dodao da su integracije jedini put za mir, stabilnost i prosperitet regije.

Razgovarano je i o unapređenju transportne infrastrukture regije. Naglašeno je da je to ključno za povezivanje regije i ubrzavanje ekonomskog razvoja i evropskih integracija Zapadnog Balkana. Razmatrani su modaliteti direktnog avio-povezivanja glavnih gradova Balkana putem udruživanja regionalnih avio operatera čime bi se ubrzao protok ljudi i roba u regiji. Izražen je i obostrani interes za unapređenjem privrednih i trgovinskih odnosa.

Razmijenjena su mišljenja i o sigurnosnim pitanjima u regiji, a premijeri su istaknuli saradnju, mir i stabilnost kao glavne smjernice politika svojih vlada u okvirima regionalnih procesa i inicijativa i saglasili se da jedino taj put donosi opći prosperitet i ekonomski boljitak, naglasili su iz Vijeća ministara BiH.

Sastanku su prisustvovali i ministar sigurnosti Dragan Mektić, ministar pravde Josip Grubeša, ministar komunikacija i prometa Ismir Jusko, te Radomir Bogdanović, ambasador BiH u Republici Bugarskoj.

(AA/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*