Penzioneri vojni osiguranici u FBiH: Nastavlja se agonija 11.000 boraca penzionera

Upravni odbor Udruženja penzionera vojnih osiguranika u FBiH zaključio je na današnjoj sjednici da “nije bilo političke volje u Parlamentu Federacije BiH za prihvatanje prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju boraca odbrambeno – oslobodilačkog rata“.

– UO Udruženja razmatrao je pitanje odnosa Parlamenta Federacije BiH prema inicijativi koja je bila pokrenuta za izmjene i dopune Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju boraca odbrambeno – oslobodilačkog rata i zaključio da nije bilo političke volje u Parlamentu Federacije BiH da se prihvati prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju boraca odbrambeno – oslobodilačkog rata, iako se Zaključkom iz juna ove godine Parlament obavezao da će pristupiti izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca odbrambeno oslobodilačkog rata – navode iz Udruženja.

U saopćenju za javnost Udruženje naglašava da se na ovaj način “nastavlja agonija 11.000 boraca penzionera, koji su od donošenja ‘Helezovog zakona’ od 01.08. 2013. dovedeni u težak materijalni položaja“.

– Pogotovo su ugroženi penzioneri vojni osiguranici, njih oko 4.000, čija su primanja manja od 400 KM. Ovakvo stanje su proizveli i generirali Federalno ministarstvo za pitanje boraca i invalida odbrambeno – oslobodilačkog rata i Vlada F BiH da bi ponizili ovu kategoriju koja je organizovala i odbranila državu Bosnu i Hercegovinu – saopćeno je iz Udruženja penzionera vojnih osiguranika u FBiH.

(Fena)

Jedan komentar

  1. puka 59 - SAZRELO

    VETERANI 317 SBBR SA VRATA BOSNE HEROJ GRADA SU NA SVOM UPRAVNOM ODBORU ODRŽRŽAN 15 09 2014 GODINE ZAKLJUĆILI :1 VRIJEME JE DA SE IZABERE NOVO RUKOVODSTVO KOJE ĆE JEDINSTVENO KRENUTI U OSTVARIVANJU CIJELOKUPNI ZAKONSKI PRAVA BRANITELJA BIH 2 . ISKLJUĆITI IZ OVOGA RUKOVODSTVA GENERALE – BRIGADIRE KOJI UZ VELIKU MIROVINU SAMI SEBI DODJELILI I ODLIĆJA – LJILJANE – MAĆEVE ITD 3 . TRAŽITI DOGRADNJU ZPP PREKO PARLAMENTARNI KLUPA SA AKCENTOM NA SAMO JEDNO PRIMANJE OD DRŽAVE ( POVOLJNIJE ) I PRIMJENITI ĆLAN 16 NA OSBIH 1050 LICA PO ĆLANU 6 OBRAĆUN MINUS 1 POSTO ĆLAN 7 I SVIMA PO USTAVNOM SUDU BIH – BEZ DISKRIMINACIJE ISPLATNI KOEFICIJENT PIO – MIO 1, 484 UVESTI ZA CIJELOKUPNU PIJEŠADIJU 3 KM TRAJNI BORAĆKI DODATAK . POZDRAV DOMOVINI DO KONAĆNOG CILJA SA NOVIM FACAMA .

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*