Sutra počinje izborna kampanja u BiH: Kazne za korištenje nacionalističke i antidržavne retorike

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine pozvala je danas političke stranke, kandidate i pristalice političkih stranaka, koalicija, kao i nezavisne kandidate i njihove pristalice, te zaposlene ili na drugi način angažirane u izbornoj administraciji, da se uzdrže od korištenja nacionalističke i antidržavne retorike i od izjava koje dižu tenzije, da vode fer izbornu kampanju.

Poziv je upućen povodom početka izborne kampanje za opće izbore 2014. godine u Bosni i Hercegovini, koja počinje sutra, 11. septembra, i trajat će do 11. oktobra u sedam sati, kada počinje izborna šutnja. To je period u kojem politički subjekti na zakonom utvrđen način upoznati birače i javnost sa svojim programom i kandidatima pred opće izbore 12. oktobra.

Predstavnici medija i birači pozvani su da daju svoj doprinos da kampanja i cijeli izborni proces protekne u demokratskom okruženju.

“Jedna od zakonskih zabrana u pravilima ponašanja političkih subjekata u izbornoj kampanji, na koju posebno skrećemo pažnju, je korištenje jezika koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje. Središnje izborno povjerenstvo BiH ima ovlaštenja da izrekne novčanu kaznu koja ne prelazi iznos od 10.000 konvertibilnih maraka, ukloni ime kandidata sa kandidacijske liste ako se utvrdi da je kandidat lično odgovoran za povredu zakona ili da poništi ovjeru političkog subjekta. Koja će od navedenih sankcija će biti izrečena zavisi od težine učinjenog prekršaja kao i učestalosti”, istakao je predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine Stjepan Mikić, na današnjoj pres-konferenciji upriličenoj povodom zvaničnog početka izborne kampanje u BiH.

U tom periodu političkim subjektima zabranjeno je: uklanjati, prekrivati, oštećivati ili mijenjati štampane oglase, postere, plakate ili druge materijale koji se koriste u svrhu izborne kampanje, kao i vođenje kampanje na način kojim se narušava polna (rodna) ravnopravnost.

Isto se odnosi na postavljanje štampanog, pisanog ili bilo kojeg drugog materijala u vezi sa izbornom kampanjom unutar ili na zgrade u kojima su smješteni organi vlasti na svim nivoima, javna preduzeća, javne ustanove i mjesne zajednice, kao i na vjerskim objektima, javnim putevima i javnim površinama, odnosno, dozvoljeno je samo na onim mjestima predviđenim za plakatiranje i oglašavanje.

– Oružje zabranjeno na političkim skupovima –

Nije dozvoljeno nositi i pokazivati oružje na političkim skupovima, biračkim mjestima i njihovoj okolini, ometati skupove dugih političkih subjekata, kao i podsticati druge na takve aktivnosti, sprečavati novinare da obavljaju svoj posao u skladu sa pravilima profesije i izbornim pravilima, kao i lažno predstavljanje u ime bilo kog političkog subjekta.

Za učešće na oktobarskim općim izborima ovjereno je ukupno 113 političkih subjekata, od čega: 65 političkih stranaka, 24 neovisna kandidata i 24 koalacije

Ukupno je žrijebano (utvrđivanje redoslijeda na glasačkom listiću) 98 političkih subjekata (50 političkih stranaka, 24 koalicije i 24 neovisna kandidata) koliko će ih se pojaviti na glasačkom listiću.

Ovjereno je 735 kandidacijskih listi i 7.748 kandidata, od čega 3276 žena ili 42 posto i 4.472 muškaraca ili 58 posto.

Ukupno na razini BiH evidentirano je za opće izbore 3.278.908 birača, od čega 2.030.076 birača u entitetu FBiH i 1.214.832 u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska.

Za glasanje izvan BiH registrirano je 42.139 birača.

Po pitanju birača iz Brčko distrikta BiH, ukupno 45.317 birača imaju određenu entitetsku opciju od čega 24.789 birača za FBiH i 20.528 birača za RS. Birači koji nemaju određeno entitetsko državljanstvo, koje opredjeljuje birača da li glasa za organe Federacije BiH ili Republike Srpske, a takvih je prema zadnjim podacima 39.974, neće moći ostvariti pravo glasa na općim izborima 2014. godine.

Biračima sa prebivalištem u Brčko distriktu BiH čija imena se ne nalaze na izvodu iz Centralnog biračkog spiska i koji u periodu od 29. augusta do dana izbora prvi put optiraju za entitetsko državljanstvo, omogućit će se da glasaju nepotvrđenim – kovertiranim glasačkim listićem ukoliko biračkom odboru predoči uvjerenje o entitetskom državljanstvu i identifikacijski dokument izdat od strane nadležnog organa Brčko distrikta BiH.

Za promatranje izbornih aktivnosti i rada izborne administracije Centralna izborna komisija BiH je do sada akreditirala ukupno 82 promatrača: 34 međunarodnih, 47 nevladinih organizacija i samo jedan iz političkih subjekata.

Štampanje glasačkih listića za opće izbore 2014. godine teče predviđenom dinamikom bez zastoja i kašnjenja. Glasački listići za birače koji borave izvan BiH i glasuju putem pošte su putem BH pošte poslani 28. augusta, a dalje se nastavlja tiskanje glasačkih listića za glasovanje na biračkim mjestima u BiH. Očekuje se da će ovaj posao biti završen u periodu od 21.- 25. septembra.

– Opći izbori 12. oktobra zbog Kurban-bajrama –

Opći izbori u Bosni i Hercegovini za sve nivoe vlasti, biće održani 12. oktobra. S obzirom na to da nije riješeno pitanje provođenja lokalnih izbora u Mostaru, potvrđeno je da neće biti održani u tom gradu. Ovo je prvi put da se termin održavanja izbora u BiH pomjera za sedam dana, s obzirom na to da je Izbornim zakonom BiH predviđeno da to bude u prvu nedjelju oktobra.

Razlog pomjeranja izbora za sedam dana je vjerski praznik Kurban-bajram čije obilježavanje pada u tom terminu.

Građani će na oktobarskim izborima birati članove Predsjedništva BiH, zastupnike u Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH i Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovive, poslanike u Narodnoj skupštini Republike Srpske, predsjednika i potpredsjednike RS-a te zastupnike u deset kantonalnih skupština u Federaciji BiH.

– Sedmi izbori od Daytona –

Ovogodišnji izbori će biti sedmi opći izbori u BiH od Dejtonskog mirovnog sporazuma, i četvrti od kada se zvaničnici biraju na mandat od četiri godine.

Prije toga, utri izborna ciklusa, u periodu 1996. do 2000, zvaničnici u ove organe birani su na period od dvije godine.

Opći izbori 2014. održat će se bez provedene presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, kao i oni 2010. godine, što znači da predstavnici iz reda ostalih i dalje neće moći da budu birani prvenstveno za članove Predsjedništva BiH i delegate u Dom naroda PS BiH, na posrednim izborima koji se provode nakon općih.

Naime, ni nakon četiri i po godine u BiH nisu usvojeni amandmani na Ustav BiH i izmjene Izbornog zakona BiH kojim bi se otklonila ta diskriminacija.

Opći izbori 2014. donose i dvije novosti: prvi put na ovim izborima obavezno učešće žena na kandidatskim listama povećano je na 40 posto sa dosadašnjih 33 posto, a isti omjer zastupljenosti bit će nužno osigurati i u izbornoj administraciji – lokalnim općinskim izbornim komisijama i biračkim odborima.

Prvi put opći izbori 2014. će se provoditi i po novim odredbama u bosnaskoherecgovačkom entitetu Republika Srpska s obzirom na to da će se 83 poslanika za Narodnu skupštinu ubuduće birati iz devet umjesto dosadašnjih šest izbornih jedinica. To je omogućeno izmjenama i dopunama Izbornog zakona RS-a iz 2012. godine.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*