Održana sjednica proširenog Odbora grupacije za mlijeko TK-a

U organizaciji Udruženja za poljoprivredu i prehrambenu industriju Kantonalne privredne komore Tuzle održana je treća sjednica proširenog Odbora grupacije za mlijeko Tuzlanskog kantona na kojoj je ukazano na veoma tešku situaciju u ovoj oblasti te su usvojeni određeni zaključci.

– Uputit ćemo kantonalnom ministarstvu poljoprivrede zahtjev da nam se u budžet vrati dva miliona KM za poljoprivredu koja su nam rebalansom uzeta te ćemo predložiti da se ta sredstva rasporede na muzna grla na području TK-a. Proizvađačima mlijeka ćemo predložiti da održimo sastanak vezan za dalji pad cijena mlijeka jer je dosad dva puta došlo do sniženja cijena mimo naše volje i bez obrazloženja – rekao je Jovo Radić, potpredsjednik Odbora grupacije za mlijeko.

Također je kazao da će od Federalnog ministarstva poljoprivrede, koje je raspisalo javni poziv za prikupljanje spiska zainteresovanih farmera za uvozne steone junice, tražiti da se rok prolongira, s obzirom na situaciju koja se desila u ovom ministarstvu.

Otkupna cijena mlijeka je između 0,55 i 0,60 KM po litru, a prema njegovim riječima, od nove godine će se mlijeko, radom po pravilniku na insistiranje mljekara, vrendovati po klasama, što će za sitne proizvođače biti dosta teško, pa će se i tu u saradnji s mljekarama tražiti izlaz.

Muhamed Halilović, predsjednik Udruženja poljoprivrednika općine Živinice, proizvođač je mlijeka koji posjeduje 16 muznih grla i osam priplodnih junica. Na dnevnoj bazi proizvede između 200 i 250 litara mlijeka.

– Mlijeko otkupljuje mljekara Zott s kojom sam zadovoljan, ali s državom nisam zadovoljan. Insistiramo da se formira ministarstvo poljoprivrede na nivou države. Zadovoljan sam cijenom koju plaća mljekara i iz koje nemam najava da će doći do pada cijene mlijeka – kazao je Halilović.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*