EU: Od danas nove sankcije Rusiji

Proširene evropske sankcije Rusiji, koje su usvojene prošle sedmice, stupit će na snagu danas, saopćeno je iz Evropskog vijeća.

Na udaru se našlo pet ruskih banaka i tri državne naftne kompanije, kojima će od sada biti zabranjen pristup evropskom tržištu novca, piše u saopćenju Vijeća.

Osim toga, sankcije uhvataju zabranu izvoza oružja u Rusiju, kao i takozvane tehnologije dualne namjene, koja se može koristiti i u civilne i u vojne svrhe, kao i zabranu izvoza opreme za istraživanje i eksploataciju nafte, što će otežati Rusiji pristup novootkrivenim nalazištima u arktičkom pojasu.

Evropsko vijeće, koje čine predstavnici 28 zemalja članica Evropske unije, odlučio je da proširi “crnu listu” ruskih funkcionera kojima je zabranjeno da putuju i posluju u EU.

Sada su dodana nova 24 imena, tako da se ta lista od danas odnosi na ukupno 119 osoba.

Kako su prenijele zapadne agencije, ambasadori EU-a će do kraja septembra sačiniti sveobuhvatan pregled primjene mirovnog plana u Ukrajini.

Američki predsjednik Barack Obama saopćio je juče da će SAD pooštriti sankcije Rusiji u oblasti odbrane, finansija i energetike zbog “ilegalnih akcija” Moskve u Ukrajini.

Te mjere su koordinirane s mjerama EU-a, koja je prethodno također odlučila uvesti novu rundu sankcija Rusiji, prenio je AFP.

Američki predsjednik je ponudio Moskvi izbor – da se povuče iz Ukrajine i da joj se ublaže sankcije, ili da uđe u dublji konflikt sa Zapadom.

(Agencije/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*