Sutra počinje nova mektebska godina

Povodom početka nove mektebske godine koja počinje sutra, Vjerskoprosvjetna služba Rijaseta Islamske zajednice u BiH uputila je odgovarajuća uputstva muftijstvima i medžlisima kako bi bile poduzete sve aktivnosti koje će osigurati pravovremeni početak mektebskog odgojno-obrazovnog rada.

Pozivani su roditelji i staratelji da upišu djecu u mekteb i prate njihovo redovno pohađanje.

– Mekteb je naša osnovna i temeljna odgojno-obrazovna ustanova koja polaznicima omogućava elementarno islamsko obrazovanje, usvajanje odgojnih vrijednosti i praktično ovladavanje vještinama izvršavanja ibadetskih dužnosti – stoji u saopćenju.

“Ibadet je sve ono što Allah voli i čime je zadovoljan, od riječi i djela, javnih (spoljašnjih) i tajnih (unutrašnjih)”.

Naglašava se da je mekteb put integracije mlade ličnosti u džemat (skup, zajednica, grupa, okupljenost) i njeno pripremanje za islamski način života.

Polaznicima, njihovim roditeljima i starateljima, te muallimima i muallimama Vjerskoprosvjetna služba Rijaseta IZ BiH je uputila čestitke uz želju za uspješnu realizaciju obaveza koje stoje pred svima njima.

Prema pravilniku o mektebima i mektebskoj nastavi, mektebska 2014./2015. godina počinje u subotu 13. septembra 2014. godine, upisom polaznika u mektebe na području Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo u prijepodnevnim terminima, saopćila je Vjersko-prosvjetna služba Sarajevskog medžlisa.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*