BiH u posljednje dvije godine nije napredovala na putu ka EU

Inicijativa za monitoring evropskih integracija u Bosni i Hercegovini predstavila je Alternativni izvještaj o aplikaciji BiH za članstvo u EU pod nazivom “BiH u ćorsokaku evropskih integracija”.

U ime Inicijative, ispred PS BiH, govorila je direktorica Balkanske istraživačke mreže BiH (BIRN BiH) Mirna Buljugić, koja je rekla da su ključni problemi nesaradnja između zemalja bivše Jugoslavije, zatvorenost pravosudnih institucija, te napadi na medije.

Prema njenim riječima, javnost nema povjerenja u pravosuđe, političari se služe tužbama kako bi uticali na medije, a države bivše Jugoslavije međusobno ne isporučuju optuženike i osuđenike za ratne zločine.

Jedan od problema, takođe je sve češće javljanje ekstremizma i stranog uticaja u BiH, rekla je Buljugić, te dodala da je u proteklih nekoliko godina iz BiH na ratište u Siriju otišlo oko 250 osoba.

Tijana Cvjetićanin iz Inicijative „Zašto ne“ je ukazala na probleme koje bosanskohercegovačke vlasti imaju u evropskim integracijama, podsjetivši da su se odgovori iz upitnika Evropske Unije dostavili sa godinu dana zakašnjenja kao i da se kasnije saznalo da dostavljeni odgovori nisu usaglašeni i harmonizovani, prenio je BIRN BiH.

Ona je dodala da će sada uslijediti dodatna pitanja Evropske komisije i da postoji rizik od ponovnog kašnjenja, te da BiH neće postati članica Unije do kraja ovog mandata, niti dobiti kandidatski status.
U BiH nije došlo do velikih promjena ni kada je riječ o rodnoj ravnopravnosti i ljudskim pravima LGBT osoba, te i dalje postoji visok stepen nasilja, rekla je predstavnica Sarajevskog otvorenog centra Vladana Vasić.

Predstavnici Incijative za monitoring evropskih integracija BiH, nakon predstavljanja, zvanično su ovaj Izvještaj uputili svim zastupnicima i delegatima Parlamentarne skupštine BiH i ministrima Savjeta ministara, prenio je BIRN BiH.

(BIRN/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*