Hohmann: BiH pripada u EU

Bosna i Hercegovina za nas nije samo evropska zemlja, već i zemlja kojoj je mjesto u Evropskoj Uniji, izjavila je ambasador Njemačke u BiH Kristiane Hohman (Christiane Hohmann).

Hohman je tokom predavanja koje je održala na Akademiji nauka i umjetnosi BiH u Sarajevu o temi “Bosna i Hercegovina i približavanje EU-perspektiva i izazov”, rekla da je mnogo izazova, ali i šansi i mogućnosti.

“To je dvosmjerna ulica koja nudi potencijal za sve. Pitanje je kako ćemo se snaći u tome, kako ćemo BiH približiti onome što mi kao EU smatramo da je najvažnije”, dodala je Hohman.
Mnoga prava u BiH, kao što su prava potrošača, te prava na kretanje i zdravstvenu njegu, nisu u potpunosti zagarantovani, a veoma su važni u EU, istakla je Hohman.

Prema njenim riječima, BiH se mora boriti kako bi zadobila pažnju EU, koja je zauzeta oko svih svjetskih kriza koje se konstantno dešavaju.

Dogovor iz Soluna, koji zovemo “politika otvorenih vrata“, otvorenost prema zemljama zapadnog Balkana je jedna od tih fundamentalnih vrijednosti koja se ne dovodi u pitanje, dodala je Hohman.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*