Prijedor: Prvi stepen pripravnosti zaštite od poplava

Gradski štab za vanredne situacije Prijedor proglasio je večeras prvi stepen pripravnosti zaštite od poplava na području grada.

Ova odluka donesena je nakon što je utvrđeno da je vodostaj rijeke Sane u 20.00 sati iznosio 420 centimetara.

Načelnik Štaba Duško Vranješ potvrdio je da je, uz konsultacije s gradonačelnikom Markom Pavićem, kao komandantom Štaba, odlučeno da sve nadležne institucije i subjekti zaštite i spasavanja od poplava budu stavljene u stanje prvog stepena pripravnosti, budući na količinu padavina i vodostaj Sane, koji je u stalnom porastu.

“Budući da se, prema najava meteorologa, padavine očekuju i tokom noći, te da je vodostaj rijeke Sane prešao kritični nivo od 420 centimetara, odlučili smo da odluku o proglašenju ovog stepena odbrane od poplava donesemo večeras da bi sve potrebne subjekte stavili na vrijeme u stanje pripravnosti”, rekao je Vranješ.

Prilikom proglašenja prvog stepena pripravnosti zaštite od poplava obavezuju se sve nadležne institucije da preduzimaju mjere zaštite i spasavanja predviđene operativnim planovima.

“Ovim mjerama obavezuju se i sva preduzeća i institucije na području grada Prijedora da materijalno-tehnička sredstva, koja se mogu staviti u funkciju zaštite od poplava, stave u stanje pripravnosti i da se angažuju na izvršavanju zadataka prema datim naredbama Gradskog štaba”, pojasnio je Vranješ.

On je dodao da se proglašenjem prvog stepena pripravnosti Odsjek za civilnu zaštitu obavezuje da prati stanje na terenu, blagovremeno obavještava i predlaže potrebne mjere zaštite i da, po potrebi, koordiniša rad subjekata za zaštitu od poplava i ostvaruje razmjenu relevantnih informacija sa susjednim opštinama i nadležnim republičkim organima.

(Federalna.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*