VMBiH nije razmatralo izbor direktora policijskih tijela

Vijeće ministara BiH na današnjoj sjednici nije razmatralo Rang-listu uspješnih kandidata za izbor direktora i zamjenika direktora policijskih tijela BiH.

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović je kazao novinarima da danas nije došlo do ovih imenovanja, te da je izjašnjavanje o ovim imenovanjima planirano za narednu sjednicu.

Pojasnio je da je razlog tome službeni izostanak ministra sigurnosti BiH Dragan Mektić sa današnje sjednice Vijeća ministara BiH.

“To je jedini razlog. Nije u pozadini bilo šta drugo”, kazao je Šarović.

Državni program IPA 2018. za BiH: Najviše sredstava za poljoprivredu i ruralni razvoj

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju  o Državnom programu IPA 2018 za Bosnu i Hercegovinu iz kojeg bi najviše sredstava trebalo biti usmjereno za podršku poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Tako bi za ovu oblast bilo usmjereno do 30 miliona eura finansijske pomoći iz paketa IPA 2018. godine, i to direktno poljoprivrednim proizvođačima i operaterima s hranom te kao podrška izgradnji institucionalnih i administrativnih kapaciteta svih relevantnih institucija u oblasti sigurnosti hrane, veterinarstva i u fitosanitarnoj oblasti.

Za oblast zaštite okoliša planirana su sredstva do 20 miliona eura, koja će biti usmjerena   na infrastrukturne radove u oblasti voda i upravljanja čvrstim otpadom te na podršku za implementaciju direktiva EU u ovim oblastima, dok je za deminiranje planirano do 10 miliona pomoći.

Ove tri oblasti povukle bi oko 70 posto iz IPA paketa za 2018. godinu koji  za Bosnu i Hercegovinu iznosi oko 77, 8 miliona  eura.

Prijedlog institucija u BiH sadrži listu 11 projekata iz oblasti pravde, unutrašnjih poslova, poljoprivrede i ruralnog razvoja, okoliša, trgovine, deminiranja, ravnopravnosti spolova, podrške učešću u programima EU, kao i podrške programu ekonomskih reformi i vidljivosti evropskih integracija. Vrijednost ovih projekata je za oko šest miliona eura veća od raspoložive alokacije za Bosnu i Hercegovinu.

Direkcija za evropske integracije Vijeća ministara BiH će Prijedlog državnog IPA 2018 paketa odmahdostaviti Evropskoj komisiji.

Evropska komisija zadržava pravo da napravi određene izmjene u projektnim prijedlozima, uključujući i finansijske iznose.

Migrantska kriza: Spriječiti ilegalni ulazak i dostojanstveno zbrinuti migrante u BiH

Vijeće ministara BiH zadužilo je Koordinacijsko tijelo za pitanja migracija u Bosni i Hercegovini da se u punom kapacitetu aktivira i putem operativnog štaba preduzme aktivnosti nakon što je povećan broj ilegalnih ulazaka migranata u Bosnu i Hercegovinu.

Nadležne institucije u BiH će preduzeti mjere, uključujući pojačane kontrole na granici i sprečavanje ilegalnog prijevoza migranata.

Migrantima koji su ušli u BiH bit će pružena pomoć, a radi se i na iznalaženju novih lokacija za njihov smještaj kako bi na human i dostojanstven način bili zbrinuti u Bosni i Hercegovini.

U provođenju aktivnosti učestvovat će sve nadležne institucije u našoj zemlji, a očekuje se uključivanje i Institucije ombudsmena za ljudska prava u BiH te međunarodnih organizacija koje se bave ljudskim pravima.

Pružiti pravnu pomoć štedišama iz BiH da ostvare prava na isplatu

Vijeće ministara BiH upoznato je danas s Informacijom o provedbi presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju „Ališić i drugi“ i zadužilo Ministarstvo vanjskih poslova da nastavi pratiti  njeno izvršenje.

Istovremeno će se  Ministarstvo vanjskih poslova, Ministarstvo pravde i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, u skladu sa svojim nadležnostima, zajednički uključiti u definiranje modaliteta za pružanje pravne pomoći za oko 5.500 bh. štediša koji su prisiljeni da svoje pravo na isplatu devizne štednje traže korištenjem internih slovenskih pravnih lijekova, odnosno eventualnim ponovnim pokretanjem procesa pred  Evropskim sudom za ljudska prava.

To je zaključeno nakon što je Vijeće ministara BiH upoznato da je Komitet ministara Vijeća Evrope usvojio Rezoluciju o zatvaranju supervizije nad provedbom presude „Ališić i drugi“ u njenom dijelu koji se odnosi na Sloveniju, iako je BiH pokrenula debatu o preuranjenosti ove odluke kojom se utvrđuje da je Slovenija uspostavila efikasan mehanizam za izvršenje ove presude.

Naime, stav BiH je da je ostalo neriješeno pitanje isplate kategoriji štediša koji su svoja potraživanja prema Ljubljanskoj banci bili predstavili na jedinstvenom računu građana, ali ih nisu upotrijebili u procesu privatizacije, saopćeno je iz VMBiH.

VMBiH traži način da finansijski pomogne gledanje Svjetskog nogometnog prvenstva

Vijeće ministara BiH iskazalo je opredijeljenost da se iznađe rješenje kako bi se građanima omogućilo da gledaju prijenos utakmica Svjetskog prvenstva u nogometu, koje počinje u junu ove godine u Rusiji.

Ministarstvo komunikacija i prometa će do naredne sjednice Vijeća ministara BiH pripremiti informaciju o modalitetima pomoći BHRT-u koji je zatražio finansijsku  pomoć od milion KM za otkup prava sa Svjetskog prvenstva iz Rusije.

(Fena/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*