Tužilaštvo BiH predlaže pritvor za svih 13 osumnjičenih u predmetu Dudaković i dr.

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužilac  Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, prema Sudu BiH, tokom dana uputit će prijedlog za određivanje mjere pritvora za svih 13 osumnjičenih koji su uhapšeni.

Razlozi za prijedlog pritvora opisani su u članu 132.  ZKP BiH, odnosno zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, navodi se u saopćenju iz Tužilaštva BiH.

Podsjetimo, jučer su u opsežnoj akciji, po nalogu Tužilaštva BiH, na području Sarajeva, Bihaća, Sanskog Mosta, Ključa, Velike Kladuše i Cazina uhapšeni nekadašnji komandant Petog korpusa general Armije BiH  Atif Dudaković je još 12 pripadnika 5. korpusa Armije Republike BiH.

Nadležni organi saopćili su da je provedena akcija rezultat dugotrajne i temeljite istrage Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH tokom koje je saslušano je više stotina svjedoka i prikupljeno nekoliko stotina dokaznih materijala, uključujući arhivske dokumente, video-snimke, kao i dokazne materijale vezane za ekshumacije i identifikacije ubijenih osoba.

“Ratni zločini koji su predmet istrage, odnose se na stradanje više stotina žrtava, civila i zarobljenih vojnika srpske nacionalnosti, sa područja Zapadnokrajiških općina, tijekom 1995. godine, kao i ratne zločine protiv civilnog stanovništva bošnjačke nacionanosti, pripadnika AP Zapadna Bosna, tokom 1994. godine”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*