Egipat na listu terorista uvrstio 1.528 osoba

Egipatske vlasti objavile su imena 1.528 osoba koje su stavljene na listu terorista, a među njima je i bivši fudbalski reprezentativac te zemlje Mohamed Aboutrika, javlja Anadolu Agency (AA).

Krivični sud u Karu proširio je listu terorista za 1.528 novih imena i ona je na snagu stupila objavljivanjem u Službenom listu Egipta.

Pomenute osobe na listi će ostati najmanje pet godina, a kao teroristi su označeni zbog navodnog nasilnog pokušaja rušenja vlasti i napada na egipatske snage sigurnosti.

Nedavno usvojeni zakon predviđa da svim licima i grupama na listi terorista bude oduzeta imovina, a lica koja su se tek našla na toj listi imaju pravo pokrenuti žalbeni proces pred Sudom za hitne postupke.

Osobe sa liste ne mogu napuštani Egipat, niti se u njega vratiti ako su u inozemstvu.

Među novoproglašenim teroristima je i bivši egipatski fudbalski as Aboutrika, koji se i prošle godine našao na toj listi, ali žalbeno vijeće je odlučilo da nema dovoljno dokaza da je bio povezan sa Muslimanskom braćom.

Svojevremeno jedan od najboljih afričkih fudbalera, poznat i kao “El Magico“, Aboutrike je prije tri godine ostao bez imovine. Egipatske vlasti su mu oduzele imovinu pod optužbom da je finansirao neke terorističke aktivnosti.

(AA/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*