Danas zvanično raspuštanje baskijske ETA-e

Španija danas očekuje da baskijska separatistička organizacija ETA zvanično saopšti svoje raspuštanje nakon višedecenijske serije napada, vjerovatno putem video snimka nekog od njenih lidera, prenosi AFP.

ETA-i, osnovanoj 31. jula 1959. godine usred diktature Francisca Franca u Španiji, pripisuje se ubistvo više od 800 osoba u seriji napada u nastojanju otcjepljenja i nezavisnosti Baskije, područja jednim dijelom u Francuskoj na jugozapadu, a drugim dijelom na sjeveru Španije, na području Pirineja.

Desetkovana hašenjima lidera posebno u Francuskoj, ETA, koju je odbacio i dio stanovništva, proglašena je za terorističku organizaciju u Evropskoj uniji (EU).

Ta organizacija je 2011. saopštila da odustaje od nasilja, a 2017. godine je položila oružje i francuskim vlastima je predala spisak skrivenih skrovišta oružja, dok su španske vlasti ocijenile tada da ETA, kako se čini, želi sama da se raspusti.

ETA, skraćenica za Euskadi Ta Askatasuna što na baskijskom znači “Za baskijsku otadžbinu i slobodu”, učinila je dodatni korak pismom datiranim na 16. april, a koje je u srijedu prenesen u medijima. U tekstu se najavljuje “potpuno raspuštanje svih strutura” te organizacije.

Pismo je bilo upućeno ličnostima koje su ohrabrile organizaciju da odustane od nasilja, a među njima je bivši generalni sekretar UN Kofi Annan i bivši šef irskog Sinn Feina Gery Adams.

Izvori bliski tom pitanju saopštili su da se za danas očekuje emitovanje video snimka koji će staviti tačku na oružanu pobunu u zapadnoj Evropi.

Španski mediji spekulišu da bi na video snimku mogao da bude Jose Antonio Urutiketsa, poznat kao Josu Ternera (67), bivši šef ETA-e, koji je nestao 2002. godine. Osuđen je za 11 ubistva a i izbori bliski njegovom okruženju naveli su da Terner boluje od raka.

Oko 100 španskih intelektualaca i žrtava ETA-e zatražilo je nedavno od te grupe da rasvijetli neriješene zločine i osudi svoju “prošlost terorisanja” prije zvaničnog raspuštanja.

Većina Baskijaca odbacuje nasilje, ali se manjina i dalje zalaže za nezavinost te oblasti. Seperatistička koalicija EH Bildu, druga stranka po veličini u baskijskom parlamentu osvojila 21 posto glasova na regionalnim izborima 2016 godine. Ta koalicija se zalaže da zatvorenici ETA-e budu prebačeni u zatvore bliže njihovim porodicama.

Analitičari su ranije ocijenili da raspuštanje separatističke organizacije vjerovatno neće riješiti pitanje zatvorenika koji se nalaze sa obje strane granice.

Raspuštanje ETA-e će sigurno blagonaklono uticati na povratak u normalu u Baskiji ali se još ništa ne zna o sudbini zatvorenika.

Stručnjaci takođe smatraju da će nestankom ETA-e baskijski nacionalizam vjerovatno preći u patriotizam što bi trebalo da utiče na mlade Baskijce kako bi preispitali svoje stavove o tom pitanju.

(Beta/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*