MUP Srbije zabranio skup radikala u Hrtkovcima, Šešelj ne odustaje

U Srbiji se nastavlja farsa nizom najava i zabrana mitinga koji je Srpska radikalna stranka (SRS) Vojislava Šešelja zakazala u Hrtkovcima za 6. maj, a trenutno je na snazi novo rješenje MUP-a Srbije o zabrani okupljanja radikala u tom srijemskom selu, sinonimu za progon vojvođanskih Hrvata 90-ih godina.

Policija je Šešeljevoj stranci ponovno uručila rješenje o zabrani skupa 6. maja, nakon što je prethodno Upravni sud u Novom Sadu ocijenio da su radikali napravili proceduralnu grešku u prijavi skupa.

Uprava policije MUP-a Srbije postupila je u skladu sa presudom Upravnog suda kojom se zaključuje da je Uprava policije, kao drugostepeni organ u odlučivanju da se zabrani skup SRS-a u Hrtkovcima, bila dužna poništiti prvostepeno rješenje o zabrani, jer je „prijava skupa bila nepotpuna“, saopšteno je iz MUP-a Srbije.

Radikali, s druge strane, insistiraju da održe miting upravo na 26. godišnjicu svog skupa 1992. godine, na kojem je vođa Vojislav Šešelj pročitao popis mještana hrvatske nacionalnosti koji moraju napustiti selo.

Zbog progona vojvođanskih Hrvata Mehanizam kaznenih sudova (MICT), kao nasljednik ICTY-a u Hagu, Šešelja je pravomoćno osudio na 10 godina zatvora, ali je on tu kaznu već izdržao boraveći u haškom pritvoru 11 i po godina tokom suđenja.

U SRS-u kažu kako će se ponovno žaliti Upravnom sudu, a ako zabrana ostane na snazi ipak će doći i prošetati Hrtkovcima i „naći način da prenesu poruku“.

Srbijanski šef policije Nebojša Stefanović prošle je sedmice vrlo eksplicitno i kategorički rekao kako garantuje da nikakvih skupova u Hrtkovcima neće biti, s obzirom da su uz radikale svoje mitinge najavile i opozicijska Demokratska stranka i Liga socijaldemkorata Vojvodine.

“U centru Hrtkovaca, to vam garantujem, nikakvog skupa neće biti”, rekao je Stefanović za RTV, naglasivši da je odluka o zabrani svih najavljenih skupova na hrtkovačkom teritoriju uslijedila nakon procjene da bi ti skupovi bili štetni po građane tog sela i po sigurnost građana Srbije.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*