Djeca čistila nišane: Obilježen Dan bijelih nišana u Bratuncu

U Memorijalnom kompleksu Veljaci u Bratuncu, danas je odavanjem počasti žrtvama genocida u Bratuncu obilježen “Dan bijelih nišana“.

U okviru ove 12. manifestacije danas su polaznici mektebske nastave Medžlisa Islamske zajednice Bratunac učestvovali u čišćenju nišana na šehidskom mezarju Veljaci.

– Kada djeci pričate o prošlosti to je dobro, ali kada date djetetu, mladoj osobi, da svom rođaku opere nišan, smatram da se tu pravi posebna veza i to je što u njima ostaje zauvijek. Sutra tom djetetu ne može niko pričati isprazne priče, kada on zna da je njegov vršnjak ubijen samo zato što je nosio drugačije ime i prezime – kazao je Elvir ef. Hodžić, glavni bratunački imam.

Današnjem obilježavanju Dana bijelih nišana je prisustvovao i Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, koji je ukazao na važnost manifestacije u okviru koje djeca posjećuju mezarje, uče o prošlosti, ali se zajedno druže i upoznaju jedni druge.

– Vi danas treba da ponesete poruku vašim roditeljima, da prenesete da ste prali nišane bratunačkih šehida, koji su ubijeni samo zato što su bili muslimani i samo zato što su željeli braniti domovinu Bosnu i Hercegovinu – poručio je pored ostalog Salkić, saopćeno je iz Koordinacije bošnjačkih udruženja i organizacija Bratunca.

(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*