Rudnik ‘Breza’ dobija ‘čelo’ koje kopa 1.500 tona uglja za jedan dan

U jami Kamenice u Rudniku mrkog uglja u Brezi sutra će biti pušteno u rad novi širokočelni kompleksa vrijedan 19,5 miliona KM.

Novi mehanizovani širokočelni kompleks nabavljen je sredstvima državne kompanije Elektroprivreda BiH, a investicija je realizovana u okviru procesa dokapitalizacije rudnika u sastavu Koncerna EPBiH.

Novo mehanizovano široko čelo i reparirano široko čelo u rad će pustiti Nermin Nikšić, premijer Federacije BiH, Elvedin Grabovica, generalni direktor JP Elektroprivreda BiH, Suad Ćosić, direktor RMU “Breza” i Piotr Broncel, član Uprave KOPEX s.a. Poljska.

Novi kompleks širokog čela sa otkopnom mašinom, kapaciteta minimun 1.500 tona za jedan dan, izrađen je u skladu s posljednjim tehnološkim i tehničkim dostignućima u rudarstvu i značajan je doprinos humaniziranju rada i povećanju sigurnosti na radu.

Novi kompleks stvorit će preduslove za veću i jeftiniju proizvodnju uglja iz podzemne eksploatacije u narednih deset godina i omogućit će ostvarivanje planirane proizvodnje uglja, saopćili su iz Elektroprivrede BiH, prenosi NAP.

(NAP)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*