Poruke sa gala večere u Washingtonu – BiH se mora osloboditi plemenskih okova

Bosna i Hercegovina mora se osloboditi plemenskih okova, jer takav sistem u njoj jednostavno ne može opstati, poručeno je sinoć na gala večeri u Washingtonu, organiziranoj povodom 75. godišnjice državnosti BiH i 11. godišnjice od osnivanja Savjetodavnog vijeća za BiH (ACBH).
Tokom ove manifestacije, bivšem američkom predsjedniku Billu Clintonu i nekadašnjem članu Predsjedništva BiH Harisu Silajdžiću uručene su nagrade za životno djelo. Također, priznanja su dobili i generali Gordon Sullivan i Wesley Clark, bivši glavni komandant NATO-a za Evropu.

U ime organizatora manifestacije, prisutne je pozdravila predsjednica ACBH Ajla Delkić, koja je kazala da su građanke i građani BiH postali ponosni Amerikanci i Amerikanke jer te dvije države veže tradicija prihvatanja drugog i drugačijeg.

– Od Kulina Bana do danas BiH je bila utočište progonjenima. BiH i SAD bile su na istoj strani svaki put u historiji kada se zlo fašizma pojavilo. BiH i SAD su bile na istoj strani i protiv Hitlera i njegovih četničkih i ustaških saveznika, kao i protiv genocidnih namjera Miloševićevog režima – rekla je Delkić.

Istakla je kako je danas glavni cilj svih onih koji vole BiH da se konačno poraze snage koje traže uvođenje tiranije manjine nad demokratskom većinom. Delkić je zahvalila i republikancima i demokratama u Kongresu SAD-a koji podržavaju BiH kao građansku državu jednakih građana i građanki.

Sinoćnjem događaju prisustvovale su brojne visoke zvanice, među kojima su bili i visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, ambasador BiH u SAD Haris Hrle, bivši ambasadori SAD-a u BiH i Hrvatskoj, Clifford Bond, Thomas Miller i James Foley, kao i osnivač Građanskog saveza Reuf Bajrović.

U kratkom razgovoru za Vijesti.ba, Bajrović je naglasio da je tokom gala večere iskoristio priliku da se u ime građana BiH, ali i u svoje lično ime zahvali Clintonu na svemu što su SAD učinile da zaustave agresiju na BiH.

– Uspjeh Savjetodavnog vijeća za BiH, na čelu sa Ajlom Delkić, je pobjeda BiH. Pored činjenice da je gala večeri prisustvovao i gospodin Clinton, jako je važno da je s ovog događaja, pred predstavnicima svih grana vlasti u SAD, poslana poruka o potrebi izgradnje građanske države BiH – rekao nam je Bajrović.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*