Vlada FBiH opredjeljena za uspostavljanje jednošalterskog sistema

Usvajanjem Reformske agende, Vlada Federacije BiH je utvrdila aktivnosti usmjerene ka nastavku usklađivanja poslovnog okruženja i jačanju jedinstvenog ekonomskog prostora u Bosni i Hercegovini.

U svrhu ostvarenja cilja iz Akcionog plana za provođenje Reformske agende, koji predviđa pojednostavljenje registracije poslovnih subjekata u Federaciji BiH, Federalna vlada se opredijelila za uspostavljanje jednošalterskog sistema registracije poslovnih subjekata.

Osnovana je i interresorna radna grupa sa zadatkom da, uz podršku Britanske ambasade i Grupacije Svjetske banke, analizira stanje, kreira i omogući provođenje preporuka za uspostavljanje „one stop shop“ sistema.

U proteklom periodu je pripremljena i analiza postojećeg stanja u okviru koje su identifikovani propisi koje je neophodno mijenjati s ciljem uspostavljanja jednošalterskog sistema registracije.

Na osnovu toga, Vlada Federacije BiH je, na današnjoj 141. (tematskoj) sjednici u Sarajevu, utvrdila nacrte izmjena i dopuna Zakona o privrednim društvima i Zakona o registraciji poslovnih subjekata, te Nacrt zakona o elektronskom potpisu FBiH, kao potpuno novog federalnog propisa, kao i Prijedlog zakona o obrtu i srodnim djelatnostima.

(RTV7/Akta.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*