Lideri Kine i Sjeverne Koreje se ponovo sastali i razgovarali o situaciji u regiji

Kineski predsjednik Xi Jinping sastao se jučer sa sjevernokorejskim liderom Kim Jong-unom, a glavna tema razgovora bila je aktuelna situacija na Korejskom poluotoku, javlja Anadolu Agency (AA).

Kineska novinska agencija Xinhua javlja da je sastanak dva lidera održan u lučkom gradu Dalianu u sjeveroistočnoj kineskoj provinciji Liaoning.

Isti izvor javlja da je sastanak održan u pozitivnom i prijateljskom ozračju. Lideri Kine i Sjeverne Koreje prvo su prošetali dvorištem, porom se sastali iza zatvorenih vrata, a na kraju i zajedno ručali.

Xi Jinping je kazao da je zadovoljan i sretan zbog poboljšanja odnosa između Kine i Sjeverne Koreje, kao i zbog pozitivnih dešavanja na političkoj sceni Korejskog poluotoka.

“Kina podržava proces denuklearizacije Sjeverne Koreje i Korejskog poluotoka i uspostavu dijaloga između Sjeverne Koreje i SAD-a u kontekstu rješavanja krize u regiji“, kazao je Xi.

Kim Jong-un se također pohvalio dobrim odnosima s Kinom i njenim liderom Xi Jinpingom te je dodao da je u Kinu došao kako bi prijatelje informirao o situaciji na Korejskom poluotoku.

“Nadamo se da će sve uključene strane činiti istodobne i postepene korake u pravcu denuklearizacije Korejskog poluotoka i uspostave trajnog mira u regiji“, poručio je Kim.

Sastanak sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una s kineskim liderom Xi Jinpingom održan je uoči očekivanog njegovog historijskog susreta s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom.

Kim Jong-un je u martu ove godine boravio u iznenadnoj posjeti Kini i tom priikom se sastao s Xi Jinpingom.

Anadolu Agency

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*